הרבה בעלי אתרים שאין להם רקע בקידום שואלים את עצמם אם הם יכולים לקדם את האתר שלהם בעצמם. התשובה היא שהדבר אפשרי, ואפילו כשיש הרבה תחרות בתחום. השאלה היותר חשובה איך עושים את זה "על בטוח" בלי לחטוף עונש מגוגל.
המדריך הזה יתחיל בסדר מעט שונה מזה שאולי קראתם בעבר מתוך הנחת מוצא שיש לכם כבר אתר ואולי אפילו קידמו לכם אותו בעבר, אבל מסיבה מסוימת הפסקתם את הקידום.
שלב ראשון: בודקים את המצב הנוכחי של האתר
בשלב הראשון, בצעו אימות של האתר שלכם דרך הסרצ' קונסול של גוגל. הכי נוח לבקש מהחברה שבנתה לכם את האתר לבצע אימות. אם אפשר ברמת הדומיין, זה עדיף, אבל לא חובה.
אחרי שהאתר שלכם מאומת, הגיע הזמן לבדוק אם יש בו בעיות של מהירות או התאמה למובייל: הדוחות האלו נמצאים תחת "שיפורים". אם אתם רואים רצף קבוע של עמודים כאלו על גבי הגרף, ייתכן שהגיע הזמן לבדוק את העמודים האלו (לפעמים תראו רק "פיקים" ובדרך כלל אפשר להתעלם מהם).
הנה הסבר רשמי מגוגל באנגלית:
https://youtu.be/ggpZA5U2rZk?t=299
ברמה הטכנית, רצוי גם להשתמש בכלי שנקרא Pagespeed Insights. הוא ייתן לכם מידע קונקרטי על תקלות שזוהו באתר שלכם אתו המתכנת יוכל לעבוד.
הדו"ח הבא שנרצה לבדוק הוא הדוח של "פעולות ידניות". הדו"ח הזה יראה לנו אם גוגל ביצעה פעולה ידנית נגד האתר. פעולה ידנית בדרך כלל מורידה את הדירוגים של האתר באופן משמעותי.
אתרים שנענשו הם בדרך כלל אתרים שקודמו בשיטות אגרסיביות, וזו יכולה להיות תוצאה של עבודה עם חברת קידום בעייתית (יכול להיות גם אתרים שקניתם ממישהו אחר, אם כי זה פחות נפוץ).
יציאה מפעולה ידנית היא תהליך די ארוך שצריך להתבצע על ידי איש מקצוע, ולכן אנחנו ממליצים לפנות למומחה SEO בהקדם האפשרי לפני שאתם ממשיכים עם מדריך לקידום אתרים.
שלב שני: בודקים כמה תנועה כבר יש לכם מגוגל
אחרי שכיסינו את החלק הטכני, הגיע הזמן לבדוק כמה תנועה מגיעה אליכם מגוגל (תנועה אורגנית), את זה עושים דרך Google Analytics. אם אתם לא בטוחים כיצד להגדיר את Analytics, גשו לחברת בניית האתרים שלכם (מדובר בהגדרה סופר בסיסית שכל חברה אמורה לדעת איך לעשות).
כאשר תפתחו את הדו"ח שלכם ב-Analytics, תוכלו לראות את המספרים המוחלטים של התנועה מגוגל בגרף העמודות. הצבע כחול כהה מייצג את התנועה האורגנית בכל יום. כדי לראות את התנועה לתקופה של שבוע או יותר ואת השיעור היחסי של התנועה האורגנית, לחצו על הקישור בתחתית הגרף.
אם אתם רואים כמה עשרות כניסות בשבוע האחרון מגוגל, סימן שיש כבר כמה חיפושים פופולאריים (שאילתות) שמפנים אליכם. לחיפושים האלו קוראים "מילות מפתח" ואלו בדרך כלל המילים שנרצה להתמקד בהן בשלב הראשון.
תנועה ממילות מפתח קיימות
אם עניתם בחיוב על הסעיף למעלה, הגיע הזמן לבדוק את מילות המפתח שכבר מזרימות אליכם תנועה מהסיבה הפשוטה שאלו בדרך כלל המילים שהכי קל לקדם למעלה בתוצאות ויוכלו להביא לכם עוד תנועה בלי המון מאמץ.
כדי לעשות זאת נחזור ל-Search Console ונלחץ על ביצועים:
כאן נדליק את כל "הכפתורים" למעלה כולל שיעור קליקים ומיקום ממוצע. לאחר מכן נלחץ על "קליקים" למטה כדי לראות מאילו מילים אנשים נכנסים אלינו בפועל על פי סדר יורד:
בדרך כלל, ככל שמילה רלוונטית יותר ויש לה יותר חשיפות במקום גבוה יותר, כך שיעור הלחיצות עליה יהיה גדול יותר. אם אתם בכל זאת רואים שיעור לחיצות נמוך, יכול להיות שהתיאור והכותרת שמופיעים בגוגל (תגי המטא) לא מספיק מושכים. במקרים אחרים המקומות הראשונים מקבלים המון תנועה ושיעור הלחיצות יורד בחדות (צריך לזכור שיש גם מודעות ממומנות חוץ מ-10 תוצאות אורגניות בכל עמוד).
לדוגמה, בדו"ח למעלה אפשר לראות שהמילה "כתיבת מאמרים מקצועיים" היא בעייתית: פחות מחצי אחוז לוחצים עליה למרות שהנתונים שלה טובים.
בשלב זה רשמו לעצמכם את כל המילים הרלוונטיות ואת העמודים שמקושרים אליהם. אם אתם לא יודעים איזה עמוד מקושר לאיזו מילה, לחצו עליה ובחרו ב"דפים". לאחר מכן מחקו את הפילטר של השאילתא למעלה כדי לחזור לרשימת מילות המפתח:
שלב שלישי: מחפשים מילות מפתח נוספות (מחקר מילות מפתח)
אחרי שבדקנו את מילות המפתח הרלוונטיות, יש לנו נקודה טובה להתחיל איתה חיפוש של מילים נוספות (למרבה הצער, אם אין לנו, נצטרך להתחיל מאפס). יש הרבה כלים לחיפוש מילות מפתח. עד לפני כמה שנים הכלי של גוגל נחשב לטוב ביותר, אבל היום הוא לא מציג לנו מספרים מדויקים וזה יכול להיות בעייתי עבור קידום של אתרים חדשים.
היוצאים מן הכלל הם אתרים שמריצים קמפיינים ממומנים ב-Google Ads, אבל אז אתם צריכים גם גישה לחשבון, משהו שצריך לבקש מחברת ניהול הקמפיינים.
הכלי הכי מומלץ אחריו הוא Ubersuggest מכיוון שהוא נותן לא מעט בגרסה החופשית שלו וגם הגרסה בתשלום שלו היא מאוד זולה (12$ לחודש בערך)
מומלץ מאוד להירשם אליו (לוחצים על הכפתור הכחול למעלה, אפשר דרך חשבון גוגל) ולאחר מכן לגשת אל Keywords Analyzer. נקליד מילה יחסית פשוטה כמו "בניית אתרים". אפשר גם להקליד את הכתובת של האתר, אבל ההצעות לא בהכרח יהיו טובות יותר.
תחת Suggestions יופיעו לנו מילים עם קשר קרוב שבדרך כלל כוללות את המילה המקורית. תחת Related נוכל לראות מילים דומות. הכלי לא תמיד מזהה יחיד / רבים וסמיכות, ולכן גם אם אתם רואים מעט הצעות, לא כדאי לוותר כל כך מהר ולהכניס מילים נוספות.
אם אתם מבצעים מחקר מילות מפתח על בסיס קבוע, יש כלים נוספים בתשלום שיכולים לעזור לכם כמו למשל Ahrefs Keyword Generator או Keyword Tool IO. למעשה כמעט כל חבילה לכלי קידום אתרים כוללת גם כלי למחקר מילות מפתח.
באילו מילים כדאי להתרכז?
המילים שיהיו רלוונטיות אלינו הן בדרך כלל עם 50 חיפושים ומעלה, אבל השאלה היא על אילו מילים כדאי ללכת? מילים פופולריות ותחרותיות או פחות פופולריות ויותר ספציפיות ונישתיות?
התשובה מורכבת ותלויה בעיקר במילים שכבר מקודמות. כלומר, אם יש מילה נישתית שעדיין אין לכם כניסות ממנה לאתר, שווה להתעכב עליה מכיוון שכנראה לא יהיה עד כדי כך קשה לקדם אותה. מנגד, יכול להיות שגם מילה פופולארית יהיה יחסית קל לקדם אם אתם כבר נמצאים במקום ריאלי (מקום 15 ומעלה). אל תשכחו שגם מעבר מעמוד שני לעמוד ראשון יכול להיות מספיק כדי להביא לכם תנועה.
שלב רביעי: משפרים את תגי המטא
עכשיו הגענו לחלק של שיפור תגי המטא והתוכן בהתאם למילות המפתח שבחרנו. זה יכול להיות החלק הארוך ביותר בהתאם לכמות המילים שאתם רוצים לקדם ומספר העמודים שכבר יש לכם באתר.
את החלק הזה בדרך כלל מבצעים דרך מערכת ניהול התוכן כגון וורדפרס. אם אין לכם תוסף קידום אתרים כמו Yoast, התקינו אותו (הוא בחינם).
ההגדרה שלו נראית ככה (אם אתם עורכים באלמנטור, הוא נמצא בצד):
במקרה של וורדפרס, הכותרת בדרך כלל תהיה מורכבת משם הפוסט או העמוד בתוספת שם האתר וזה בסדר. רצוי לשים כותרת מושכת עם מילות מפתח. ה-Slug הוא הכתובת של העמוד.
כברירת מחדל ה-slug הוא השם שבחרתם עם מקפים מפרידים במקום רווחים, אבל עדיף לתרגם אותו לאנגלית מכיוון ששמות עמודים בעברית מתארכים וגורמים לבעיות עם קישורים.
תיאור המטא הוא התיאור מתחת לכותרת הדף שאותו רואים בגוגל. בניגוד לכותרת שיש לה השפעה על דירוג העמוד, לתיאור המטא אין השפעה על הדירוג, אבל יכולה להיות לו משמעות קריטית בכל מה שקשור לרלוונטיות של העמוד בעיני הגולש. לכן עדיף שהוא יהיה שיווקי מבלי להיות Linkbait (להבטיח משהו אחד ולהציג משהו אחר).
אם ראיתם בסרצ' קונסול עמוד עם אחוזי כניסה נמוכים, זה המקום לשפר.
שאר ההגדרות של Yoast בתמונה יכולות לתת לכם הערכה איזו אופטימיזציה העמוד והתוכן עברו והאם היא מספיקה, אבל ממש לא חובה להתמקד בהן.
שלב חמישי: משפרים את התוכן ומוסיפים קישורים פנימיים
על אופטימיזציה לתוכן עבור SEO אפשר לכתוב מאמרים שלמים, אבל הנה כמה טיפים שכדאי להתמקד בהם:
1. שלבו מילות מפתח בצורה חכמה: אל תדחפו מילות מפתח סתם בצורה מוגזמת, נסו להשתמש במילים נרדפות, סמיכות או לשלב את מילות המפתח בתוך ביטויים ארוכים יותר. חשוב שתהיה לפחות כותרת אחת או שתיים מלבד הכותרת הראשית (כותרות מסוג H2 או H3) שבה תופיע מילת המפתח המרכזית.
2. האיכות חשובה יותר מהכמות: אם אין בתוכן משהו שהגולש כנראה לא יודע, כנראה שהוא לא יחדש גם לגוגל. אם העמוד ממוקד מדי במילת מפתח אחת, לפעמים עדיף לשלב אותו עם מילת מפתח נוספת כדי שיהיה לכם מרווח גדול יותר לכתיבה (אפשר אפילו לקדם את העמוד על 3 מילות מפתח).
3. שלבו גם סרטונים ותמונות: גוגל עשוי לתת בונוס מסוים לתוכן עשיר ומדיה עוזרת גם להפריד בין חלקים שונים בטקסט ולהפוך אותו לקריא יותר. אם אתם משתמשים בתמונות, שימו לב שאתם מצרפים גם תגי אלטרנטיביים (תגי ALT) עם תיאור קצר של שתיים שלוש מילים עם מה שמופיע בתמונה. בוורדפרס שמים את תגי ה-ALT ישירות כשמעלים תמונה והם נוספים באופן אוטומטי לתמונה בכל מקום בו אתם משלבים אותה.
4. אורך מינימלי: רצוי שאורך הטקסט יהיה לכל הפחות 400-500 מילים, אלא אם כן מדובר בעמודי מוצרים וכו'.
5. היזהרו משכפולי תוכן: בהמשך לסעיף 4, אל תיצרו עמודים קצרים מדי שהם קופי של עמודים אחרים באתר. עבור קטגוריות של מוצרים שצריך לחלק בין כמה עמודים, יש להוסיף תג קנוניקל (אם מערכת האי-קומרס לא נותנת לכם את האופציה הזו, בקשו מהחברה שסיפקה לכם את המערכת שתעשה זאת).
קישורים פנימיים
קישורים פנימיים מהווים חלק חשוב מהתוכן מכיוון שהם עוזרים לגוגל לקשר בין עמודים דומים וכמובן גם לגולשים שיכולים להתעמק בתוכן (מה שעשוי להביא להגדלת ההמרות). הם לא חייבים להיות בכל עמוד, אבל כדאי לעבור שוב פעם על התוכן כדי לזהות הזדמנויות.
לדוגמה, קישור מפוסט לבלוג לקטגוריה של מוצרים שאין בה הרבה טקסט יכול מאוד לעזור לקידום.
בוורדפרס קל מאוד לחפש עמודי יעד בתוך תיבת הקישורים כשלוחצים על כפתור הוספת קישור (זה עם סימן האטב).
שלב שישי: מתחילים לבנות קישורים חיצוניים
בפועל, קישורים חיצוניים הם החלק המרכזי בעבודת קידום אתרים מכיוון שעדיין יש להם את ההשפעה הגדולה ביותר על הדירוגים בגוגל.
מנגד, הם גם החלק הכי בעייתי עבור מקדמים חדשים וכדי לדעת איך ליצור אותם ("לבנות") בצורה מיטבית צריך ניסיון. אתרים שמגזימים עם קישורים מאותו סוג או כאלו שברור שנבנו בצורה מלאכותית עשויים לרדת בדירוגים או להסתכן בפעולה ידנית מגוגל.
למרבה המזל, יש כמה סוגי קישורים בטוחים יחסית שמוטב לערבב ביניהם:
- אינדקסים מקצועיים: לדוגמה, אם אתם מספקים שירותי עריכת דין, תוכלו להירשם לאחד מהפורטלים. גם אם לא תקבלו קישור שעוזר לכם לדירוגים (קישור עם הסימון nofollow או sponsored), הקישור הזה עדיין יכול להשפיע לטובה על האתר מכיוון שהוא ייראה טבעי יותר וירחיק אתכם מנפילות בדירוגים.
בשום פנים ואופן אל תירשמו לאינדקסים קיקיוניים. הכוונה היא לאינדקסים עם כמויות גבוהות של ספאם שאין עליהם ביקורת. שימו לב מתי הייתה הפעם האחרונה שעדכנו את האינדקס כדי שלא תבזבזו סתם זמן על אינדקס שלא מתעדכן. - מאמרים אורחים: אפשר לפרסם מאמרים אורחים באתרים שרלוונטיים אליכם. הרבה אתרים קטנים ובינוניים יסכימו לעשות זאת אם התוכן טוב, אבל לאתרים גדולים יכול להיות שתצטרכו לשלם. למרות שבעיקרון תשלום על קישורים הוא אסור בתכלית האיסור, תשלום לקישור שנמצא בתוך תוכן הוא גבולי. אם אתם ממש חוששים, אתם יכולים לבקש שגם הקישור הזה יסומן כ-Sponsored.
- החלפת מאמרים: החלפת מאמרים היא שיטה קלאסית. בשיטה הזו אתם בדרך כלל נותנים קישור מהאתר שלכם לאתר חיצוני ובתמורה מקבלים קישור מאתר אחר ששייך לאותו המקדם לאתר שלכם (כלומר, מעורבים לרוב לפחות כשלושה אתרים).
זו שיטה לא רעה בכלל, החיסרון שלה נעוץ בכך שרמת התוכן שאתם מקבלים יכולה להיות נמוכה, וקישורים מתוכן באיכות לא טובה זה משהו שלא בהכרח תרצו. לכן יכול להיות שתצטרכו לחפש לא מעט כדי למצוא מקדם שלא מתפשר על איכות התוכן באתרים שלו. אופציה אחרת היא כמובן לכתוב את כל התכנים בעצמכם, אבל שלוש פיסות תוכן בשביל קישור בודד זה עבודה שלא תמיד משתלמת גם למקדמים מנוסים.
איזה טקסט לשים בקישור?
סוגיה לא פחות חשוב היא מאיזה טקסט הקישור יהיה בנוי (מכונה גם "אנקור טקסט"). יש כמה סוגים של טקסטים:
1. מילות מפתח מדויקות ("צימר בטבריה")
2. מילות מפתח עם תוספת ("חופשה בצימר בטבריה")
3. שם האתר שלכם או השם שלכם (בהתאם למיתוג)
4. כתובת האתר (zimmer-Tiberias.co.il)
5. קישור מתוך תמונה
בעבר היה נהוג להשתמש בעיקר בקישורים מהסוג הראשון, אבל היום זה עלול לסכן אתכם. לכן חשוב לשלב את כל סוגי הקישורים בצורה שלא תיראה סיסטמתית מדי.
כמו כן, חשוב לא להפציץ ביותר מדי קישורים בחודש: להתחיל בקטן, לעקוב אחרי הדירוגים (ראו בהמשך) ומשם אולי להגביר את הקצב. בכל מקרה, כמות הקישורים המומלצת לחודש היא מספר חד ספרתי, על אחת כמה וכמה אם אתם רוצים רק או כמעט רק קישורים איכותיים.
שלב שביעי: עוקבים אחרי המיקומים באמצעות תוכנות מעקב
בנוסף לבדיקה של גוגל עבור מילות מפתח, קיימות גם בדיקות "עיוורות". אלו הן בדיקות שמדמות תוצאות אובייקטיביות לגולש שאין לו היסטוריה של חיפושים באופן דומה ל"מצב גלישה בסתר". כלומר, לא מדובר בתוצאות ממוצעות סטייל הסרצ' קונסול שהן התוצאות "האמיתיות".
השוני במיקומים של קבוצת מילות מפתח בעלות מכנה משותף או סך כל מילות המפתח יכול לתת לכם מושג האם הקידום שלכם נמצא במגמה חיובית או שהוא דורך במקום. אל תילחצו אם מילה אחת או שתיים ירדה בדרוגים.
יש המון כלים לבדיקת מילות מפתח. רוב הטובים הם בתשלום, אך מציעים תקופת ניסיון.
בין המערכות המומלצות : Zefo (ישראלית), Kolyom (גם כן ישראלית)
האופציה החינמית הטובה ביותר היא נכון להיום תוכנה בשם SEOPowerSuite מכיוון שהגרסה בחינם מאפשרת לכם לבדוק מספר בלתי מוגבל של מילות מפתח לאתרים וגם לזהות קישורים נכנסים. זיהוי קישורים נכנסים היא שיטה מתקדמת שמשתמשים בה לא מעט כדי למצוא את המקורות מהם המתחרים שלכם מקבלים קישורים.
אחרי ההורדה וההתקנה תוכלו לראות שנוספו לכם כמה אייקונים על ה-Desktop. בחרו ב-Rank Tracker.
בפעם הראשונה תוכלו להקיש כתובת של אתר ולקבל באופן אוטומטי מילות מפתח שרלוונטיות אליה (לא בהכרח שהאתר מדורג עליהן).
לדוגמה, אם נקיש את האתר של רשת המחשבים / טכנולוגיה KSP ונתחיל לבדוק את מילות המפתח, זה מה שנקבל:
כמו שאפשר לראות, התוצאות כאן מופרדות למחשב ולמובייל ויש שינויים מסוימים. בנוסף, אפשר לראות אם התוצאה מחזירה תמונה. בגרסה בתשלום אפשר גם לראות את ההיסטוריה של כל מילת מפתח ולא רק מיקומים מזדמנים.
שלב שמיני: חוזרים להתחלה (כמעט...)
לאחר שביצעתם אופטימיזציה לאתר במשך חודש לפחות (בהנחה שאתם לא בתחום מאוד תחרותי), כדאי לחזור לשלב של בדיקת התנועה באמצעות Analytics ולראות אם דברים השתנו ומשם להמשיך באופטימיזציה ובניית קישורים. אם אתם מרגישים שאתם תקועים במקום, יכול להיות שיהיה שווה לכם להיעזר בשירותי קידום אתרים, להם יש לרוב הרבה יותר משאבים ואפשרויות להשתמש בכלים מתקדמים שלא נוכל לפרט עליהם במסגרת המדריך הבסיסי.