רבים כבר הספידו את הקידום האורגני וחלק נזכרים לעשות זאת בכל פעם שגוגל מבצעת עוד שינוי שנועד להילחם בספאם, אך האמת היא שהקידום האורגני מעולם לא מת וגם היום יש לו חשיבות עצומה.
אז קודם כל – מה זה באמת קידום אורגני?
קידום אורגני מתייחס למיטוב של האתר בתוצאות החיפוש האורגניות של גוגל. תוצאות החיפוש האורגניות הן התוצאות "הרגילות" שאנחנו רואים אשר לא מסומנות כמודעה. תוצאות אלו מסודרות לרוב על פי רלוונטיות ולעיתים גם על פי הביצועים הטכניים של האתרים.
לכן, בניגוד לתוצאות הממומנות (מודעות) שמי שרוצה להופיע בהן חייב לשלם כסף ישירות לגוגל וקיימת נוסחה פחות או יותר ברורה של מכרז פומבי לפיה נקבע סדר התוצאות, בעלי האתרים לא משלמים כסף לגוגל תמורת הופעה בתוצאות האורגניות.
האם קידום אורגני זה רק מיקומים?
כן ולא: בעבר הייתה מקובלת גישה שלפיה הדבר החשוב ביותר הוא להיות בעמוד הראשון מכיוון שככל שהמיקום של האתר גבוה יותר, כך הוא בדרך כלל גם יקבל יותר תנועה מגוגל.
היום הגישה הזו נחשבת למעט מיושנת מכיוון שמרבית בעלי האתרים ששוכרים את שירותיו של מקדמי אתרים עושים זאת עבור אתרים מסחריים אליהם נכנסים לקוחות פוטנציאלים. אך אם הלקוח מחפש משהו שהאתר לא באמת מציע לו, הסיכוי שהוא יהפוך ללקוח (יעבור המרה) או לפחות ייצור קשר עם בעל האתר (המוכר) קטן באופן משמעותי.
במילים אחרות, החוכמה היום היא לא רק להגיע לעמוד הראשון, אלא גם להגדיל את מספר ההמרות והמכירות באמצעות תנועה איכותית ורלוונטית.
יש מדדים שונים לאיכות התנועה. למשל: זמן שהייה באתר, אחוז נטישה, מספר מבקרים חוזרים לעומת חדשים וכו'. המדדים "הנכונים" לכל אתר הם מעט שונים (למשל, באתרי חדשות המטרה היא למכור תנועה למפרסמים), אבל באופן כללי הם מספקים תמונה לא רעה בנוגע לאופן בו האתר מצליח (או לא מצליח) להגיע ליעדים שלו.
מהו מחקר מילות מפתח ולמה הוא צריך להיות חלק אינטגרלי מכל קידום אורגני?
במהלך מחקר מילות מפתח קובעים את סדר העדיפויות מבחינת החיפושים הכי רלוונטיים שרוצים כי יובילו לאתר. בדרך כלל נהוג לחלק את הביטויים האלו לביטויים קצרים וארוכים. הביטויים הארוכים נקראים זנב ארוך והם בדרך כלל הקלים יותר לקידום. לעומת זאת, הביטויים הקצרים (לדוגמה "קידום אתרים") הם התחרותיים יותר.
לא ניכנס כאן לטכניקות השונות של מחקר מילות מפתח, אבל בהמשך לסעיף הקודם כן חשוב להבין שבחירה נכונה של מילות המפתח היא קריטית להעלאת מספר ההמרות באתר.
עוד סיבות להעדיף קידום אורגני!
אחוז הלחיצות הוא הגבוה ביותר
הנתונים מראים באופן עקבי שישנן יותר לחיצות על התוצאות האורגניות (בכחול) מאשר על התוצאות הממומנות (באדום) גם אם לוקחים בחשבון את החיפושים שלא מביאים ללחיצות כלל כגון חיפושים של תחזית מזג האוויר (באפור):
קל יחסית לדעת את כוונת המשתמש (User Intent)
כשגולש מחפש בגוגל, ישנן מילות מפתח שמעידות על כוונת רכישה, השוואה בין מוצרים, חיפוש מותגים ספציפיים או חיפוש מידע. לדוגמה: "זול", "מחיר", "כמה עולה" וכו'... הנה טבלה באנגלית שמדגימה את העניין (בעברית כמובן הניואנסים קצת אחרים):
מקור: Victorious SEO
לעומת זאת, בערוצי שיווק אחרים שלא מבוססים על מילות מפתח כגון רשתות חברתיות או אפילו באנרים באתרים, קשה יותר להבין במה הגולש מעוניין. אנחנו לא יודעים בדיוק מה ה-"State of Mind" שלו באותו הרגע.
אתם לא נענשים על חיפושים לא מדויקים
בקידום ממומן של גוגל בדרך כלל יש מספר מוגבל של עמודים (שנקראים עמודי נחיתה) ולכל עמוד שכזה יכולים להוביל עשרות חיפושים שונים. באופן שכזה קל מאוד לגרום ללחיצות לא רלוונטיות שיעלו לנו כסף. בכניסה מהתוצאות האורגניות זה גם קורה לא מעט, אבל לא עולה לנו כסף.
גם בקידום ממומן בפייסבוק יש בעיות דומות: שם אומנם קל מאוד לפלח מודעות לפי תחומי עניין או מאפיינים דמוגרפים (ולא לפי מילות מפתח), אבל צריך לדעת כיצד ליצור איזון עדין ולהגיע לקהל יעד שיהיה גם רחב מספיק וגם רלוונטי.
העובדה שישראל היא מדינה קטנה לא בדיוק עוזרת בכך והפילוח הדמוגרפי הוא לעיתים בעייתי משהו (מסעדה בוחרת לפרסם בכל אזור המרכז והמודעות שלה מוצגות גם למי שהיא כלל לא שולחת לאזור שלו).
מכסה את כל המגזרים
בגוגל קל מאוד לקדם אתרים דו לשוניים באותה המדינה ואפילו בכמה מדינות שונות. מלבד זאת, ישנם קהלים כמו זרמים מסוימים במגזר החרדי שלא גולשים ברשתות חברתיות, אבל כן משתמשים בגוגל כדי לחפש ויכולים להיכנס לאתרים "כשרים". זהו קהל שכמעט אין שום דרך אחרת להגיע אליו חוץ מאשר דרך קידום אורגני.
השקעה לטווח הארוך לא כובלת אתכם
אתר שלא מקדמים אותו באופן קבוע או הפסיקו לקדם אותו אומנם עשוי לספוג ירידה במיקומים ולאבד תנועה, אבל הוא לא נעלם לחלוטין מתוצאות החיפוש (אלא אם כן הוא נענש באופן קונקרטי). לעומת זאת, שיטות פרסום ממומנות (מגוגל ועד אינסטגרם) נותנות למפרסם חשיפה "אקסטרא" רק כל עוד הקמפיין שלו פעיל. לכן, מי ששם את כל הביצים שלו בפרסום ממומן למעשה "משתעבד" למערכת.
בנוסף, בשל האופן בו קידום אורגני עובד, אפשר לעבור בקלות יחסית בין חברה אחת לשנייה (בהתאם לתנאי החוזה) והחברה החדשה תבצע בדיקת עומק לאתר בעזרת כלים שזמינים ברשת (למעשה לעיתים זה נדרש כשהקידום הנוכחי פשוט לא עובד). זאת לעומת קמפיינים ממומנים שהמידע ההיסטורי עליהם עשוי להישאר בידי החברה הקודמת מכיוון שהיא שולטת ב"חשבון העל".
Search Console
Search Console הוא כלי ייעודי לאתרים שמקודמים באופן אורגני אשר יכול לחשוף מידע יקר ערך על האתר שלכם כפי שגוגל רואה אותו (והסטנדרטים של גוגל הם בדרך כלל המעודכנים ביותר). לא קיים כלי דומה עבור עמודי נחיתה, שהם למעשה עמודים בודדים ואין היררכיה ביניהם כמו באתר שהוא למעשה אוסף של דפים.
לדוגמה:
- אתם יכולים לראות האם האתר מותאם למסכים ניידים
- אתם יכולים לראות האם מישהו התקין באתר שלכם תוכנה זדונית
- אפשר לזהות עמודים בעייתיים גם אם הם לא מחזירים שגיאה של "עמוד לא נמצא" (לדוגמה, דף שהתוכן שלו ריק)
- תוכלו לראות מהיכן הגולשים שלכם מגיעים באמת (על פי מילות מפתח אורגניות) ומהם אחוזי הלחיצות מגוגל עצמו.
כמובן שיש כלים נוספים שיכולים לספק את המידע הזה, אך הכלים של גוגל הם חינמיים לחלוטין והנאמנים ביותר למקור.
קידום מקומי נותן לכם עוד הרבה חשיפה
רשומות מקומיות הפכו לאחרונה לחלק אינטגרלי מהתוצאות האורגניות. אלו הן תוצאות שמוקדשות לעסקים ולמעשה מוצגות רק לקהל יעד שנמצא בסביבה שלכם או משלב בחיפוש שלו מילות מפתח מקומיות ("מלון שלושה כוכבים בים המלח").
הרשומות האלו הן בחינם ולא עולות כסף. ביחד איתן אתם מקבלים גם סוג של מיני אתר עם תמונות, תיאור, פרטי יצירת קשר, שעות פתיחה ומקום לביקורות של גולשים.
חשוב להדגיש שהרשומות האלו לא מחליפות את האתר האורגני, אבל הן יכולות להגדיל במאות אחוזים את החשיפה שלכם.
ישנן טכניקות שונות לקדם גם אותן והתחום כולו זוכה לכינוי "קידום אתרים מקומי" (Local SEO). בחו"ל הוא כבר פעיל במשך שנים, אבל גם בארץ הוא הולך והופך לכלי עבודה בארגז הכלים של כל חברה שמכבדת את עצמה.
קידום של תמונות וסרטונים
רשת האינטרנט נסמכת היום יותר ויותר גם על אלמנטים ויזואליים ויש טכניקות שונות לקידום של תמונות ואפילו קטעי וידאו מיו-טיוב אל תוך התוצאות הרגילות וכמובן אל התוצאות הייעודיות לתמונות וסרטונים (נקראים גם "ורטיקליים").
גם אם לאיקאה יש פרופיל באינסטגרם, אם מישהו מתעניין ברכישה של ארון מטבח חדש, סביר להניח שהוא ימצא את הדגמים הכי עדכניים בגוגל.
לסיכום
אם פעם השאלה העיקרית הייתה אם ללכת על קידום אורגני בגוגל או קידום ממומן בגוגל, היום תמונת המצב מורכבת יותר לאור הכניסה של ערוצי שיווק נוספים, אבל גם הניסיונות של גוגל לעמעם את ההבדלים בין התוצאות שלה. ולמרות זאת, אם לוקחים בחשבון את כל הפרמטרים, קידום אתרים אורגני היא עדיין שיטת השיווק הבטוחה והאפקטיבית ביותר ברשת למי שמחשיב את האתר שלו כערוץ המכירות העיקרי.