אופטימיזציה ברמת האתר (On-page Optimization) – איך עושים את זה נכון?

תוכן עניינים

קידום אתרים אורגני בגוגל מתחלק לשניים

  • כל הפעולות שמתבצעות בתוך עמודי האתר (On-page)
  • כל הגורמים האחרים שמתבצעים מחוץ לאתר (Off-page). בפועל מדובר בעיקר ביצירה של קישורים נכנסים והפצת תוכן באתרים אחרים.

על פי הניסיון של רוב המקדמים, למרות שבגדול הקישורים החיצונים הם עדיין הקריטיים ביותר לקידום של אתר, גם למאפייני ה-On Page יש חשיבות לא קטנה בכלל, וסביר להניח שהמשקל שלהם רק ילך ויגדל ככל שגוגל יעשה חכם יותר ויעשה שימוש גובר בבינה מלאכותית שלא תסתמך רק על קישורים (שיחסית קל לבצע עליהם מניפולציות).

אז מה יש לנו ב-On Page?

התמקדות במילות המפתח הנכונות

בסופו של דבר, לא משנה אם האתר שלנו הוא אתר מסחרי או לא, המטרה שלנו היא להביא אליו כמה שיותר גולשים שיוכלו למצוא בו את מה שהם מחפשים. לכן אחד השלבים הראשונים והחשובים ביותר בקידום של כל אתר אינטרנט הוא למצוא את מילות המפתח שרלוונטיות אליו באמצעות מחקר מילות מפתח.

בניגוד למה שמקובל לחשוב, זהו שלב שרצוי לבצע אפילו לפני שממלאים את האתר בתוכן מכיוון שכך חוסכים זמן וכאב ראש של עריכת עמודים קיימים מחדש.

יש לשים לב להבדל שבין מילת מפתח שמתאימה לאתר ונרצה בכל מקרה לשלב אותה לאורך האתר לבין מילת מפתח חשובה במיוחד שנרצה לקדם באמצעות פעולות "off site". הסיבה לכך היא שיש מילים שיגיעו דרכן אלינו גם אם לא נעשה פעולות מיוחדות מלבד לשלב אותן באופן חכם בתוכן.

תגי מטא ומבנה ה-URL (סלאג)

למרות השם שלהם, תגי המטא אליהם בדרך כלל מתייחסים הם תג ה-Meta Description (תג התיאור) ותג נוסף שהוא למעשה לא תג מטא מבחינת הקוד, אלא תג כותרת (Title). שני התגים האלו למעשה מציינים לגוגל מהי ההמלצה שלנו בנוגע לכותרת והתיאור של כל דף שיופיעו בגוגל (כלומר, אין הגדרה אחת לכל האתר).

הכוונה בהמלצה היא שהאלגוריתם של גוגל יכול לבחור גם להציג משהו אחר אם הוא סבור שהוא יתאים יותר לחיפוש של המשתמש, זה נכון במיוחד לתג התיאור. בכל אופן, תג הכותרת לא עולה על 160 תווים (שורה אחת) ותג התיאור לא עולה על 240 תווים (בערך שתי שורות). אלו הן רק הערכות מכיוון שגוגל מתאים את עצמו לתצוגה בגדלים שונים של מסכים.

לתג ה-Title יש השפעה על המיקום של הדף בגוגל ולכן חשוב לשים בו משפט שמכיל מילת מפתח אחד או שתיים, אבל לא רשימת מכולת של מילים.

תג התיאור לא משפיע על הקידום בגוגל, אך אפשר להשתמש בו כדי למשוך את הגולש פנימה ולמעשה להגדיל את אחוזי הלחיצות (CTR).

לבסוף, לעיתים אפשר גם לשנות את שמות הכתובות עבור כל עמוד. רצוי לבחור מחרוזת של 2-3 מילים מופרדות במקף. אפשר אפילו בעברית, אבל הרבה פעמים המחרוזת שמתקבלת היא מסורבלת ועושה יותר נזק מתועלת.

כיצד מומלץ לפזר את תגי המטא באתר לטובת ה-SEO?

כברירת מחדל, רוב המערכות עליהן בנויות אתרי אינטרנט מציגות את שם הדף הפנימי שלהן בתוספת שם האתר כתג ה-Title, אלא אם כן הגדרנו בנפרד תגי מטא לכל עמוד.  תג ה-Description בדרך כלל יישאר ריק, אלא אם כן נגדיר אותו.

את התגים מגדירים בדרך כלל בתוך עורך התוכן. באתרי וורדפרס זה נעשה לרוב דרך תוסף שנקרא Yoast:

יוסט seo

באתרים גדולים מאוד כמו למשל אתרי אי-קומרס, לפעמיים עדיף לגעת באופן ידני רק בתגי ה-Title של העמודים הראשיים כגון עמודי קטגוריות.

לדוגמה, אם יש לנו עמוד שהכותרת שלו היא "טלוויזיות סוני" נרצה שתג ה-Title  יהיה משהו בסגנון "טלוויזיות סוני (Sony) – דגמים חדשים 2021". תג התיאור יכול להיות משהו כמו "קנו טלוויזיות סוני חכמות ישירות מהיבואן הרשמי, איכות צפייה מעולה כמו שרק סוני יכולה לתת!".

לעומת זאת, העמודים שהם המאסה של האתר כמו עמודי מוצרים ספציפיים יכולים לקבל את תבנית ברירת המחדל.

כותרות פנימיות

כותרות פנימיות נועדו לחלק את הדף לחלקים שונים באופן דומה למסמך וורד, ולמעשה אם תשתמשו בוורד ולאחר מכן תעתיקו את הטקסט לעורך של האתר, סביר להניח שכל הכותרות יסומנו בצורה אוטומטית.

הכותרת החשובה ביותר היא ללא ספק הכותרת הראשית, H1, שהיא הכותרת היחידה מסוגה. גם כאן תרצו שמצד אחד היא תכלול כמה מילות מפתח, אך מצד שני תהיה אינפורמטיבית ומושכת. אתם לא מוגבלים באותו אופן של תג ה-Title, אבל רצוי לשמור עליה קצרה.

ברוב האתרים, ברגע שאתם נותנים לדף את השם שלו, זו גם הופכת להיות כותרת ה-H1, ועדיף להשאיר את המצב כך.

לאחר תג ה-H1 ישנם תגים עם חשיבות פחותה כמו תג H2 ו- H3. בתגים מסדר נמוך יותר (4 והלאה) בדרך כלל לא משתמשים. כל כותרת תהיה תמיד מתחת לכותרת מסדר גבוה יותר. כך גם לקורא וגם לגוגל קל להבין את החלוקה הפנימית של הנושאים בעמוד.

תגי ה-H2  ישמשו בדרך כלל כדי להפריד בין נושאים שונים שקשורים לנושא המרכזי ורצוי לפזר ביניהם מילות מפתח (בלי להגזים). כותרות מסוג H3 מיועדות לרוב לנושאי משנה, או נקודות ספציפיות שאתם רוצים לגעת בהן.

לדוגמה, הנושא הקודם שעליו דיברנו הוא תגי המטא וסימנו אותו ב-H2, אבל כדי שיהיה נוח יותר לקרוא, הקדשנו חלק נפרד לאופן בו רצוי לפזר אותן והשתמשנו עבורו בכותרת H3.

ההיררכיה אופטימלית לקידום אתרים

אם נעזוב לשנייה את רמת העמוד ונעבור לרמת האתר כולו, נראה שלרוב האתרים יש פחות או יותר מבנה קבוע:

  • עמוד בית
  • עמודי משנה מסדר ראשון שמקושרים מהתפריט הקבוע
  • עמודי משנה מסדר שני שמקושרים מתפריט צד או מהתוכן בעמוד מההיררכיה הקודמת

כמובן שיש גם אתרים יוצאי דופן כמו למשל בלוגים. בבלוג בדרך כלל יהיו יותר עמודים ברמה השנייה ודווקא עמודים כמו עמודי ארכיון או עמודי תגיות יהיו בנפח נמוך יותר.

בכל אופן, מה שחשוב לזכור הוא שההיררכיה צריכה לשקף את העמודים שהכי חשוב לנו לקדם. גוגל אומנם סורק את כל העמודים, אבל הוא יודע להבדיל בין הרמות השונות ומכך מסיק איזה עמוד הוא הכי רלוונטי לשאילתה של הגולש. אם הגולש לא מגיע לעמוד שרציתם, יכול להיות שההיררכיה שלכם לא מושלמת.

תוכן

עכשיו הגענו ללב ליבו של ה-On Page. התוכן באתר. כל מה שעשינו עד עכשיו לא יהיה שווה הרבה אם התוכן באתר יהיה באיכות נמוכה וחסר ערך לגולש. כאן יש חדשות טובות וחדשות רעות: החדשות הטובות הן שהסטנדרטים בארץ הם עדיין לא מאוד גבוהים, במיוחד באתרים הקטנים יותר.

החדשות הרעות הן שבשביל תוכן טוב צריך להתאמץ : להשקיע בכתיבה שלו זמן או לתת למישהו אחר שיש לו כישרון כתיבה ובעיקר הכרה אמיתית של הנושא לעשות את זה. לא כל האתר שלכם חייב להיות כתוב ברמה  אקדמית, אבל עליכם לשים דגש על העמודים המרכזיים ולשלב בהן את מילות המפתח בצורה חכמה בלי להיראות כאילו דחפו אותן פנימה בצורה לא טבעית (זה נכון גם לקישורים אגב).

מלבד זאת, חשבו היטב באיזה תוכן אתם רוצים להשתמש: האם הוא צריך להיות תוכן אינפורמטיבי? שיווקי? שילוב של שניהם? לפעמים כדי שהאתר שלכם יצליח למכור עליכם לבצע כוונון עדין בין השניים ולכלול בין היתר גם דחיפה או קריאה לפעולה (אפילו מילוי טופס יביא את הגולש צעד אחד קדימה אל המטרה הזו).

אזהרה לגבי העתקת תוכן

אם זה לא היה ברור עד כה, העתקת תוכן, אפילו חלקית, עשויה לפגוע באתר שלכם בצורה חמורה הן מבחינת הדירוג שלו, אבל גם לשים אתכם בעמדה לא נוחה מבחינת הפרת זכויות יוצרים (כנ"ל גם לגבי תמונות). זה לא אומר שאתם לא יכולים לקחת מידע עובדתי או טיפים מאתרים אחרים, אבל כן השתדלו להוסיף משהו משלכם ואל תתבססו רק על מקור אחד.

לתוכן דל ודפים ריקים יכול להיות אפקט דומה על הדירוגים, למרות שזהו בדרך כלל המקרה הפחות בעייתי מכיוון שאפשר למחוק דפים כאלו או לאחד אותם אחד עם השני בקלות יחסית.

קישורים פנימיים ואנקור טקסט: התבלין הסודי של קידום האתרים

בכל עמוד ישנם קישורים פנימיים לעמודים שמתחתיו וכמובן שגם הפריטים השונים בתפריטים הם בסופו של דבר קישורים פנימיים, אבל מה קורה אם יש עמוד שהוא רלוונטי לעמוד אחר, אבל אין בהם קישור ישיר בזכות ההיררכיה? כאן בדרך כלל נהוג להשתמש בקישורים מתוך התוכן עצמו.

התפקיד של הקישורים הפנימיים הוא כפול:

1.לעזור לגולש למצוא עוד מידע שקשור למה שהוא קורא כרגע.

2.לעזור לגוגל להבין שיש קשר בין העמודים. לפעמים נרצה לקשר לעמוד אחד ודרכו לחזק גם את העמוד השני. אומנם לא נקבל את אותו האפקט כמו שני קישורים (איכותיים) לכל אחד מן העמודים, אבל מצד שני נעבוד הרבה פחות.

דבר נוסף שיש לשים לב אליו הוא ה"אנקור טקסט" (טקסט קישור). זהו למעשה הטקסט ממנו מורכב הקישור. בעבר הייתה לטקסט הזה השפעה מכרעת על האופן בו גוגל מדרג אתרי אינטרנט, אך גם זאת בעיקר בקישורים שנכנסו אל האתר מבחוץ (כאמור, off site). היום יש לכך פחות השפעה, ועל אחת כמה וכמה אם אנחנו מדברים רק על הקישורים הפנימיים.

לכן, קישורים שנראים מהונדסים מדי לא בהכרח יעזרו לנו ועשויים אפילו לגרום לירידה באיכות התוכן. לפעמיים חשוב יותר להשתמש בהם כאלמנט שיווקי שיגרום לגולשים להתעמק בתוכן ולשוטט זמן רב יותר באתר.

לדוגמה, אם אני רוצה לקשר ממאמר על מתכוני חורף לעמוד על מרקים, במקום סתם להשתמש במילה "מרקים", אני יכול להשתמש בצירוף "עוד חמישה מרקי חורף מעולים". למעשה, המשפט או הביטוי הזה אפילו לא חייב חלק מפסקה, אלא יכול להיות משפט בפני עצמו כפסקה עצמאית.

הביצועים הטכניים של האתר

בעבר הביצועים הטכניים של האתר לא היו קריטיים לקידום מכיוון שלגוגל היה חשוב בעיקר שהעמוד יהיה רלוונטי. היום לעומת זאת אתרים הופכים להיות יותר מורכבים ודינאמיים. אתרים שעולים לאט או שיש בהם בעיות חמורות של שימושיות עשויים לספוג ירידה מסוימת בדירוגים.

על מנת לעשות סדר ולהסביר לבעלי אתרים בדיוק על מה הם צריכים להקפיד, גוגל יצרה רשימה של דרישות מומלצות הידועות בשם Web Vitals וכלים שונים לבדיקת מהירות.

חשוב להדגיש שעבור אתרים רבים עם נפח תעבורה קטן מדובר רק בהערכה ("תנאי מעבדה"). לכן, יכול להיות שאתר שיעלה אצלכם תוך שתי שניות יקבל עדיין ציון נמוך, במיוחד אם מדובר על גלישה ממכשירים ניידים. במקרה כזה אין צורך להילחץ, אלא פשוט לבדוק את ההצעות של הכלי ולפעול בהתאם. לרוב מדובר בקוד מבולגן או קריאות לאתרים חיצונים דרך סקריפטים (כל קריאה מאטה את האתר).

למעשה, אפילו האתר של גוגל לא מקבל ציון מושלם בגלישה מניידים:

בדיקת מהירות אתר מנייד

עיצוב לניידים וחווית שימוש

באותו אופן, גם לחוויית שימוש לא טובה ועיצוב מיושן (במיוחד בניידים) עשויה להיות השפעה מסוימת על הדירוגים. לעומת זאת, מבחינת המרות וסגירת עסקאות, אתר בעייתי יכול להוריד את אחוזי המכירות בצורה דרסטית.

הנה כמה הצעות ישירות מגוגל:

  • כפתורים מרכזיים עם קריאה לפעולה צריכים להיות במקום בולט בחלק העליון של הדף
  • חשוב לשמור על התפריטים קצרים (כפי שכבר הסברנו) ולתת לגולש את היכולת לחזור לדף הבית בקלות
  • היזהרו מפרסומות ובאנרים גדולים ואל תכריחו את המשתמשים לסגור אותם כדי לראות את התוכן. במקרים מוגזמים הם יכולים גם לפגוע בדירוגים (ראו תמונה).
  • הקפידו הקפדה יתרה על טפסים: אם הגולש לא ממלא שדה נכון, הסבירו לו מדוע עוד לפני שהטופס נשלח. שמרו על מרווחים בין השדות.

הערה חשובה: Mobile First Index

בניגוד לעבר, היום הזחלן של גוגל סורק את גרסת המובייל של האתר ולאחר מכן האלגוריתם מדרג על פיו גם את התוצאות במחשב. המשמעות היא שאם יש פערים גדולים בין מה שמוצג למחשב לבין מה שמוצג בנייד מבחינת התוכן העיקרי באתר, הדירוגים שלכם עשויים להיפגע.

בדיקת התאמת אתר למכשירים ניידים

לכן, רצוי שהשינויים שאתם מבצעים בין הגרסאות יהיו צורניים בלבד. כיום זו פחות בעיה מכיוון שאתרים רבים מתאימים את עצמם באופן אוטומטי לגדלי מסכים שונים באופן רספונסיבי ולא מדובר בשני אתרים שונים.

טיפול במדיה ותמונות

עוד חלק חשוב באופטימיזציה הוא טיפול בתמונות ובמדיה. בעיקרון גוגל לא יכול לדעת מה מופיע בתוך תמונה, אבל גם בזה הוא משתפר. כדי לעזור לו, ניתן לצרף תיאור של תמונה בתוך תגית שנקראת Alt (לעיתים נקרא "טקסט אלטרנטיבי" במערכות ניהול התוכן).

התיאור הקצר הזה אמור להיות באורך של 3-4 מילים לכל היותר. כדי שהתמונה עצמה תופיע בגוגל היא צריכה להיות קודם כל ייחודית ולאחר מכן להימצא ליד פסקת טקסט רלוונטית. עמודים שיש בהם רק תמונה נחשבים לעמודים דלים בתוכן באיכות נמוכה ולכן מאוד לא כדאי להשתמש בהם (לקשר לקובץ עצמו זה בסדר).

לגבי וידאו: מכיוון שרוב האתרים עושים שימוש ב-Youtube, גוגל בדרך כלל יעדיף לקשר לשם מתוך תוצאות החיפוש. יחד עם זאת, סרטונים יכולים להעשיר את התוכן ובכך גם להעלות את שיעורי ההמרה, במיוחד אם מדובר בסרטונים מקוריים של הערוץ שלכם.

לסיכום

במאמר הזה סיכמנו את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להתחיל לקדם את האתר שלכם בעצמכם או לפחות כדי לבדוק שמקדמים לכם אותו בצורה מספיק מקצועית. מכאן אפשר להמשיך וללמוד על נושאים מתקדמים וטכניים יותר ב-SEO.

שתפו מאמר זה עם חברים