השאלה הראשונה שכל לקוח חדש שפונה לחברת קידום אתרים שואל היא "איך תביאו אותי לעמוד הראשון בגוגל?".
והאמת היא שיש לשאלה הזו סיבה הכול: אחרי הכל, הדעה הרווחת היא שהמקומות הראשונים בגוגל מקבלים הכי הרבה כניסות.
אבל לפני שאנחנו בכלל עונים על השאלה הזו, כדאי אולי לבחון מחדש את הקונספט של העמוד הראשון ולבדוק אם הנחת המוצא בנוגע לקשר שבין מיקום לאחוזי הלחיצות היא בהכרח תמיד נכונה?
בסמארטפונים כבר אין ממש עמוד ראשון
כמו שבוודאי שמתם לב, כשאתם גולשים בגוגל מטלפון נייד או אפילו מטאבלט, כבר אין את החלוקה הקלאסית לעמודים. במקום זאת, יש קישור בשם "עוד תוצאות". הכפתור הזה פותח חלק נוסף של הפיד בלי להעביר אתכם עמוד.
זהו לא הבדל עצום, אבל בהחלט עשויים להיות מקרים בהם הקישור הזה מצליח לתת לאתרים במקומות נמוכים עוד קצת כניסות. זה אפילו יותר קריטי אם לוקחים בחשבון שסט התוצאות שמוחזרות בסמארטפונים ובמחשב הן מעט שונות.
גם דף במקום גבוה לא יקבל הרבה כניסות אם הוא לא נראה טוב בעמודי התוצאות
לכל עמוד שאנחנו רואים בגוגל יש כותרת (Title) ותיאור (Description) משלו, ואם באתר יש 100 עמודים, לכל אחד מהם יכולים להיות כותרת ותיאור שונים. אם מקפידים לתת לכל עמוד כותרת ותיאור טובים, אחוז הכניסות יהיה גבוה יחסית.
לעומת זאת, יש אתרים שבהם מקפידים על זה הרבה פחות או שלכל העמודים יש את אותו תיאור וכותרות. לכן, עמוד כזה יכול לקבל אחוזים מאוד נמוכים של כניסות גם אם הוא במקום גבוה יחסית (אפילו פחות מ-1%).
כותרת ותיאור טובים אמורים לענות על שני התנאים הללו:
1.הם רלוונטיים לעמוד ובעיקר למה שהגולש חיפש
2.יש בהם אלמנט שיווקי או "טיזינג" שגורמים לגולש לרצות להיכנס לאתר
מלבד זאת, חשוב לזכור שהכותרות והתיאורים שאנחנו קובעים בקוד ה-HTML הם לא תמיד אלו שגוגל יציג. לדוגמה, אם הגולש חיפש מילת מפתח שנמצאת בעומק של הדף, גוגל עשוי להציג בכלל פיסת טקסט אחרת שבה היא מופיעה.
אפילו המקום הראשון לא תמיד נמצא גבוה בעמוד
אם לפני עשר שנים רוב התוצאות בגוגל היו פחות או יותר זהות, היום יש סוגים רבים של תוצאות. למשל:
- תוצאות ממומנות
- תוצאות של קניות (שופינג) – לרוב תוצאות ממומנות (חוץ מאשר בחיפוש הייעודי לשופינג)
- תוצאות מקומיות (מפות)
- תוצאות וידאו
- פאנל מידע על עסק (בסמארטפון הוא מופיע למעלה ובמחשב בצד)
המשמעות היא שבמקרים מסוימים התוצאה שאנחנו מתייחסים אליה בתור התוצאה הראשונה בעמוד דורשת גלילה מאוד ארוכה ואחריה יש עדיין עוד 9 תוצאות. עם זאת, חשוב להדגיש שיש תוכנות למעקב מיקומים שמתחשבות בכך ומציגות לנו את התוצאה האורגנית הראשונה במקום אבסולוטי. תמיד כדאי לבדוק את זה בדוחות שחברת קידום האתרים שולחת לכם.
אז רגע, זה אומר שהעמוד הראשון בכלל לא רלוונטי?
למרות כל מה שכתבנו כאן, למיקום הכללי של התוצאות מהאתר שלכם בגוגל עדיין יש חשיבות גבוהה מאוד מכיוון שבסופו של דבר המטרה של חברת הקידום היא לגרום להעלאת החשיפה של האתר בתוצאות החיפוש, והחשיפה הזו לרוב צריכה להיות במקום כמה שיותר גבוה.
הנוסחה הזו היא פשוטה: יותר חשיפה = יותר כניסות ויותר כניסות = יותר לקוחות פוטנציאלים ויותר המרות.
העיקרון שצריך להבין הוא שאין טעם לרדוף אחרי המקום הראשון במילת מפתח X. המטרה היא לקבל כמה שיותר חשיפות באופן כללי. אם ממילת מפתח מסוימת נכנסים לכם שני לקוחות טובים בחודש, זה עדיף ממילת מפתח שנראית מאוד מפתה, אבל לא מכניסה לכם אף אחד בגלל שהיא סופר תחרותית והצלחתם להגיע רק למקום תשיעי.
לכן, אם נחזור לשאלה שהצגנו בהתחלה, השאלה היותר מתאימה צריכה להיות: "איך ממשיכים ומגדילים את החשיפה הכוללת של האתר שלכם בעמוד הראשון או כמה שיותר גבוה?", ולכך כבר יש כמה תשובות טובות:
בחירת מילות המפתח הנכונות ואופטימיזציה טובה ברמת העמוד (On Page)
בסופו של דבר, גוגל מציג אתרים בתוצאות על פי רלוונטיות ולכן אנחנו צריכים לבצע אופטימיזציה ברמת העמוד למילת המפתח אליה נרצה שיגיעו אליו. זה נשמע מובן מאליו, אבל יש עדיין בעלי אתרים שממקדים מספר גבוה של מילות מפתח לאותו העמוד באמצעות קישורים או כותרות ראשיות, וזאת למרות שהעמוד לא באמת רלוונטי למילת המפתח.
למשל, עמוד שרוצים לקדם על הביטוי "סנדלי נשים" שמדבר על נעלי נשים באופן כללי ומזכיר סנדלי נשים בכמה שורות יתקשה להתברג על הביטוי הזה.
מנגד, לפעמים רואים עמודים יותר מדי ממוקדים שלא תמיד יש להם הצדקה. למשל, אם אתם מקדמים מרפאת שיניים בנתניה, קידום של מילת מפתח כמו "רופא שיניים בקדימה צורן" בעמוד נפרד לא תמיד יהיה אפקטיבי אם אין לכם מה לכתוב בעמוד הזה. גוגל מחשיב עמודים קצרים ולא רלוונטיים כספאם, ולכן אתם עשויים למעשה לפגוע בקידום של מילות מפתח חשובות יותר כמו למשל "רופא שיניים בנתניה" או "רופא שיניים בשרון"...
עדכון התכנים של האתר באופן שוטף
תכנים חדשים ומגוונים שאנחנו ממשיכים ומוסיפים לאתר מביאים לנו בסופו של דבר יותר כניסות ממילות מפתח שאולי לא התמקדנו בהן קודם. אם אנחנו רואים ביטויים שהמיקומים שלהם מתחילים להתקרב לעמוד ראשון או נמצאים בו במקומות נמוכים, אנחנו יכולים לתת להן "פוש" באמצעות עוד עיבוי של התכנים האלו או שימוש בקישורים.
בניית קישורים באופן עקבי
קישורים הם עדיין הלחם והחמאה של קידום אתרים ולכן חייבים להמשיך ולבנות אותם באופן קבוע. יש היום המון דרכים ליצירת קישורים וחשוב להקפיד על פרופיל הקישורים נכון. בניית פרופיל נכון צריכה להיות בנייה שאין בה דפוסים קבועים (ומחשידים), אבל היא עדיין בנייה אפקטיבית בלי להתפתות לקישורים באיכות נמוכה רק כדי "לגמור את החודש".
מעקב קבוע אחרי מיקומים
מעקב קבוע אחרי מיקומים של כלל מילות המפתח הוא חשוב כדי להבין אם יש באתר שלכם מגמת שיפור כללית או שהוא דורך במקום. רוב הכלים לבדיקת מילות מפתח יכולים להראות לכם מיקומים ממוצעים על גבי ציר הזמן.
גם לגוגל יש כלי דומה בשם "סרצ' קונסול". בניגוד לכלי מילות מפתח אחרים, הוא יראה לכם את המיקום הממוצע שכל הגולשים רואים גם בטווח קצר מאוד של שבוע או אפילו יום בודד ולכן לא מדובר יהיה בהכרח במספרים שלמים. אם תפעילו את הפילטר של המיקומים, תוכלו גם לראות את ממוצע המיקומים על גבי גרף.
אפשרות לא פחות שימושית היא להשוות את המיקומים לתקופה הקודמת.
אגב, מכיוון שגוגל מציג לכם את כל מילות המפתח שהופיעו, המיקומים יכולים להיות די נמוכים לעומת בחירה סלקטיבית של מילות מפתח כפי שמבצעים ברוב הכלים האחרים.
לדוגמה, אם נבחר בתקופה של חודש בתחילת מרץ, נוכל לראות את פברואר לעומת ינואר. באותה הזדמנות שימו לב גם למדדים אחרים כגון מספר הלחיצות ואחוז הלחיצות מגוגל:
לדוגמה, כאן אפשר לראות שלמרות שהשינוי במיקומים לא היה גדול, מספר הקליקים גדול בכמה עשרות אחוזים. הסיבה לכך יכולה להיות שתמיד יש חילופים בין המיקומים של מילות המפתח ובהחלט יכול להיות מצב שמילות מפתח "חזקות" יותר תופסות מיקומים גבוהים ו"דוחפות" מילות מפתח פחות חזקות עם אחוזי לחיצות נמוכים למטה.
לא להתעלם מהאספקטים הטכניים של קידום אתרים
לאחרונה יש יותר ויותר פרמטרים טכניים שנכנסים למשוואה של קידום אתרים בגוגל. לדוגמה, אתרים איטיים עם חווית משתמש לא טובה יכולים לספוג ירידה בתוצאות. כנ"ל לגבי אתרים לא מאובטחים.
רוב התקלות הטכניות הבלתי צפויות נובעות מכל מיני טעויות בזמן הטיפול באתר. למשל:
- חסימה של עמודים חשובים בפני גוגל. במקרים מסוימים מדובר גם על חסימה של כל העמודים מתחתיו.
- תקלות חוזרות ונשנות בשרת (חשוב להיזהר משירותי אחסון אתרים זולים מאוד)
- שינוי כתובות של עמודים (URL) בלי ביצוע הפניות מתאימות
- קוד זדוני שהתיישב באתר וגורם לגוגל להציג הודעת אזהרה בפני כל מי שנכנס לאתר
- העמסה של האתר בכל מיני הרחבות ותכונות חדשות שמאיטות אותו (משהו שקל מאוד לעשות עם וורדפרס בלי לקחת זאת בחשבון).
- שינוי בממשק של האתר הפך אותו לבעייתי בתצוגה מניידים (במובייל)
- תעודת אבטחה שפגה יכולה לחסום את האתר ברמת הדפדפן
למרבה המזל, אם באמת אימתתם את האתר שלכם דרך הסרצ' קונסול, גוגל תשלח לכם התראות בזמן אמת על רוב התקלות הללו. לפעמים ההודעה תתייחס רק לעמוד אחד למרות שבפועל היא עשויה לאפיין עוד עמודים. לדוגמה, במקרה והם חולקים אלמנטים משותפים כמו טפסים שונים.
לסיכום
בניגוד למה שאולי פמפמו לכם במשך שנים, להגיע עם כמה מילות מפתח לעמוד הראשון בגוגל זה לא מספיק. המטרה של מרבית העסקים כיום צריכה להיות הגדלה של החשיפה הכוללת בעמוד הראשון באמצעות התמקדות במספר גדול יותר של מילות מפתח רוחביות ("הזנב הארוך"), בניית קישורים איכותיים על בסיס קבוע ומעקב אחרי הביצועים הטכניים של האתר.