קידום אתרים לרופאים

תוכן עניינים

קידום של בעלי מקצוע בתחומים עם אחריות ברמה גבוהה דורש הקפדה לא רק על הפרקטיקות הידועות של SEO, אלא גם חשיבה על כל הפרטים קטנים בלי לפגוע באתיקה המקצועית של המקצוע.

לקידום אתרים לרופאים, יש הרבה מן המשותף עם מקצועות נוספים שעוסקים בחיים או בכסף (YMYL): התחרות בתחום הרפואה הפרטית היא גבוהה מאוד והעובדה שכל רופא מטפל באזור אחר לא בהכרח עוזרת. זאת מכיוון שאם מישהו כבר משלם אלפי או אפילו מאות שקלים על ביקור או טיפול, סביר להניח שהמרחק הגיאוגרפי לא יהווה בעבורו בעיה, תלוי כמובן עד כמה הטיפול קריטי עבורו ובאיזה תחום בדיוק מדובר.

למרות זאת, יש גם חדשות טובות: בתחום הרפואה בישראל יש עדיין מעט רשתות גדולות של מרפאות ממותגות ורוב הרופאים מקבלים במרפאה שלהם או לכל היותר במרפאה בהם הם חולקים מקום עם רופאים אחרים מאותו התחום (למשל, מומחים שונים לרפואת שיניים).

אז איך מתחילים?

כאמור, קידום אתרי רופאים אינו שונה מאוד מקידום אתרים בתחומים אחרים, אבל ישנם דגשים מיוחדים בהתאם לשלבים הקלאסיים שבדרך כלל מבצעים כגון מחקר מילות מפתח, כתיבת תוכן, בניית קישורים ועוד.

מחקר מילות מפתח

אחד העקרונות החשובים ביותר כשאנחנו מדברים על נותני שירותים באופן כללי ועל רופאים בפרט הוא לא לחשוב רק על מילות המפתח המוכרות כמו למשל "מנתח פלסטי בחיפה", אלא גם אילו סוגי טיפולים הם הנפוצים ביותר ומה הגולשים עשויים לשאול בהקשר שלהם את גוגל.

למשל, נוכל לראות שאנשים מחפשים דברים כמו "הזרקת בוטוקס לשריר הלסת". אם נחפור קצת יותר בתוצאות, נוכל לראות בקלות שיש גם קשר לחריקת שיניים, והנה כבר יש לנו שני נושאים שאנחנו יכולים לשלב בדף.

אגב, אם האלגוריתם של גוגל יגיע למסקנה שהעמוד שלנו רלוונטי במיוחד, הוא עשוי להתייחס אליו כמקור ששווה לו לצטט ממנו בתחילת דף התוצאות (זה קשור גם לנושאים ספציפיים של סמכותיות שנדבר עליהם בהמשך):

תוצאה אפס בתחום הרפואה

מעבר לכך, אם נגלול לתחתית הדף, נוכל לראות חיפושים קשורים שלא בהכרח מכילים את מילות המפתח, אבל יש להם רלוונטיות לחיפוש. בדוגמה הזו גוגל מראה לנו חיפושים כמו "הזרקת בוטולינום". אם נלחץ על החיפוש הזה ונרד שוב למטה נגלה גם שאלות של ממש כמו  "מה אסור לעשות אחרי בוטוקס", משהו שאנחנו בהחלט יכולים לענות עליו או לכתוב עליו מאמר.

תוצאות חיפושים קשורים

כמובן שזהו רק מחקר מאוד בסיסי בעזרת גוגל בלבד, ובעזרת כלים מקצועיים אפשר להגיע להרבה מאוד שילובים נוספים רלוונטיים.

תוכן

התוכן הוא ללא ספק הדבר שאתם הכי צריכים להקפיד עליו, במיוחד בתחום הרפואה. הגולש כאן לא רק שם אצלכם את הכסף שלו, אלא גם מפקיד בידכם את הגוף שלו... כאן נכנסים לתמונה שני מושגים חדשים יחסית שיש ביניהם קשר הדוק: YMYL ו-E-A-T.

YMYL – מתייחס לאתרים שיש בהם מידע שקשור לבריאות שלנו או לכסף שלנו. כלומר, אתרים שעוסקים בנושאים בעלי חשיבות גבוה לחיים שלנו. E-A-T  מתייחס לסמכותיות והמקצועיות של המידע שמופיע באתר.

המשמעות היא שבכל מה שקשור לאתרים של רופאים (ואתרי בריאות באופן כללי), התוכן חייב להיות מקצועי ומבוסס על מקורות מהימנים. מלבד זאת, חשוב שמי שכותב את התוכן יהיה בעל סמכות גבוהה.

איך עושים את זה?

1.אם מצטטים מחקר או נתונים כלשהם, עדיף לצרף רפרנס או תמונה (שיש לכם אישור להשתמש בה כמובן). חשוב לשים לב שאסור לצטט נתונים במטרה ברורה להבטיח הצלחה של טיפול.

2.לכותב חייב להיות דף ביוגרפי. רצוי לקשר אליו מתיבת הקרדיט בתחתית או בחלק העליון של העמוד (גם אם מי שכותב אותו הוא הרופא שהאתר שייך לו...).

3.פרטים מלאים של המרפאה: כתובת, טלפון ושם מדויק. הפרטים האלו חייבים להיות זהים לאלו שמופיעים באינדקסים וברשומה המקומית בגוגל (Google My Business / גוגל לעסק שלי). אם עדיין לא תבעתם עליה בעלות או פתחתם אחת כזו, עשו זאת בהקדם.

4.חשוב גם לקשר לפרופילים מקצועיים באתרים כמו לינקדאין, פורטלים רפואיים, דפים בקופות חולים וכו'. אם העמודים האלו יכולים לקשר לאתר בחזרה, זה בכלל טוב (גם אם מדובר בקישור הדדי).

5.רצוי לסמן פריטי מידע רלוונטים בסימון שנקרא סימון סכמה (Schema) או מידע מובנה.  מידע סכמה הוא מידע שעוזר לגוגל או לאתרים אחרים להבין מהי המשמעות של מילים מסוימות. תוכלו למצוא את הרשימה המעודכנת כאן.

כרגע אין מידע סכמה ספציפי לרופאים, אבל כן אפשר למשל לסמן עמודים של שאלות ותשובות כדי לעזור לגוגל להציג אותם ישירות בתוצאות החיפוש.

6.יש חשיבות גבוהה גם לפרסום מדיה כגון תקצירים של הרצאות או סרטונים מתומללים. תמיד הקפידו שתהיינה בנוסף לפחות כמה פסקאות של טקסט מסביב. גוגל לא יכול לתמלל סרטונים באופן אוטומטי והיכולת שלו להוציא טקסט מתמונה היא עדיין חדשה יחסית ולא ברור אם הוא עושה בה שימוש גם לצורך הצגת תוצאות החיפוש.

אגב, גוגל כן יכול לקרוא טקסטים מתוך מסמכי PDF (בתנאי שאפשר לסמן אותם), ולכן אין טעם להעתיק אותם שוב לאתר.

תוכן : מה אסור לפרסם?

כפי שכתבנו בהתחלה, רופאים מחויבים לקוד אתי מסוים, וזה נכון גם לגבי שיווק עצמי, ומן הסתם תקף גם לשיווק דרך אתרי אינטרנט.

  • כפי שאפשר לצפות, רופאים חייבים כמובן להיצמד לעובדות ולא לכתוב מידע מטעה או שגוי.
  • עליהם לשמור על צנעת הפרט ולא לפרסם מידע שיכול לזהות מטופל מסוים.
  • ציון מחירים, הטבות ומבצעים אסורים. אסור גם להתנות טיפול רפואי במתן הטבה כלשהי.
  • אסור להבטיח הצלחה מלאה של טיפול מסוים ותמיד יש להקפיד על ציון כל הסיכונים (המטופל בכל מקרה יצטרך לחתום על טפסים לפני הטיפול).
  • אין להלל או לשבח את הרופא בצורה מוגזמת.
  • אין להשמיץ קולגות.
  • אסור לפרסם דרך חלונות פופ-אפ (חלונות קופצים)

מכיוון שמצד אחד ברור שאין כאן שחור ולבן ומצד שני רופא שלא מקפיד על האתיקה הרפואית עשוי להיות חשוף לעברה פלילית, בהחלט ייתכן כי תרצו להתייעץ עם עורך דין לפני פרסום של מידע מסוים באתר.

מידע נוסף מאתר ההסתדרות הרפואית (יש שם גם כמה דוגמאות "יצירתיות" במיוחד).

הערה בנוגע להמלצות

רופאים רבים מפרסמים באתר שלהם המלצות מתוך מטרה לחזק את האמינות והסמכותיות שלהם ונראה שבניגוד להאדרה עצמית מוגזמת, המלצה הוא בהחלט מותרת ויש גם מגזינים נחשבים שמדרגים רופאים. עם זאת, כמובן שההמלצה צריכה להיות עניינית ושלא ישתמע ממנה שההצלחה היא מובטחת.

בניית קישורים

בניית קישורים יכולה להיות עניין די מאתגר כשאנחנו מדברים על קידום אתרי רופאים. אחת הסיבות לכך היא שהשיטה הרגילה של החלפת קישורים באמצעות מאמרים דרך מספר אתרים כדי שלא תיווצר החלפה הדדית (אתר א' מפרסם מאמר באתר ב' ואתר ג' מפרסם מאמר באתר א) היא לא כל כך קלה ליישום.

גם אם נגיד שמצאתם אתר שקרוב לתחום שלכם ומדובר באתר איכותי (לדוגמה, אתר של רופא עיניים מפרסם מאמר שמפנה למכון לטיפול בלייזר), לא בטוח שהרופא שהאתר השני שייך לו ירצה לקשר את עצמו אליכם (הוא לא חייב להסכים לכל מה שהמקדם שלו מציע).

אפשר כמובן להשתמש באתרי לווין שהם אתרים שנועדו בעיקר לקידום, אבל גם האיכות שלהם תהיה בדרך כלל בהתאם ואתם גם לוקחים על עצמכם סיכון גבוה יותר לענישה.

אפשרות אחרת וקצת יותר פרקטית היא לפרסם מאמרים מקצועיים באתרים חיצוניים שלא בהכרח ידרשו שתקשרו אליכם בחזרה והם בעיקר מחפשים למשוך גולשים מבחוץ. אלו אפילו לא חייבים להיות אתרים שעוסקים ברפואה. היום כמעט בכל אתר חדשות, גם נישיתי, עוסקים לעיתים בענייני בריאות. לדוגמה, אם אתם כירופרקטים או אורטופדיים, תוכלו לפרסם כתבה על התמודדות עם נסיעות ארוכות במגזין או מדור רכב...

כן חשוב לדעת שחלק מהאתרים האלו ידרשו כסף עבור הפרסום מכיוון שמבחינתם מדובר בכתבה ממומנת.

מלבד זאת, עדיין כדאי להירשם לפורטלים או אינדקסים של רופאים גם אם הם לא מחזירים לכם קישורים. הסיבה היא שהם בדרך כלל נוטים להתברג במיקומים גבוהים על שאילתות כלליות וקיימת סברה שאפילו לאזכור שלכם יש חשיבות מבחינת E-A-T. למעשה, יכול להיות שבכל מקרה יהיה שווה לכם לשלם על הופעה מודגשת. רק זכרו לדרוש הוכחות לכמות התנועה שהקטגוריה הספציפית מקבלת.

ביצועים טכניים

כמו אתרים של עורכי דין, כך גם אתרים של רופאים הם בדרך כלל אתרי תדמית לא מורכבים. ובכל זאת חשוב לבדוק שהאתר עולה מהר יחסית ושאין בעיות קונקרטיות של מהירות או בעיות טכניות אחרות שמופיעות בכלים של גוגל (בעיקר ה-Search Console). בקרוב גוגל תכניס מדדים נוספים של מהירות לאלגוריתם שלה (ה-Web Vitals), ואתרים איטיים מאוד עשויים יהיו לסבול מירידה מסוימת בדירוגים.

דבר נוסף: שימו לב שמי שגולש במובייל (סמארטפונים) יכול למצוא את כל המידע החשוב כבר בתחילת הדף ולא צריך לגלול יותר מדי. ישנן מערכות ניהול תוכן שהופכות לגמרי את הסדר של התוכן בין המחשב למובייל, אך בדרך כלל ניתן לשלוט בכך דרך התבנית או יוצר העמודים (כמו למשל אלמנטור).

לסיכום

קידום אתרי רופאים הוא ללא ספק נושא מאתגר והעובדה שמלבד הקידום נטו צריך גם לשמור על כבוד המקצוע לא הופכת את החיים לקלים יותר. ובכל זאת, ממש לא מדובר בתחום הכי תחרותי או בעייתי שיש. אם תשימו לב לכל הפרטים הקטנים, תימנעו מטעויות גסות ולא תיקחו סיכונים גדולים מדי כמו בניית קישורים אינטנסיבית מדי (Quantity over Quality), סביר להניח שתגיעו לתוצאות יפות.

שתפו מאמר זה עם חברים