שיווק עורכי דין באינטרנט
עריכת הוא אחד התחומים התחרותיים ביותר שיש כיום בגוגל: לא משנה באיזו התמחות מדובר, עורך דין פלילי או אזרחי, בכל נישה כזו יש עשרות עורכי דין המתחרים אחד בשני.
מלבד זאת, אם בתחומים אחרים הנישות הגאוגרפיות מהוות פקטור משמעותי שיכול לצמצם תחרות, כאן הוא פחות קריטי מכיוון שאנשים מוכנים לנסוע רחוק בשביל עורכי דין טובים.
מלבד זאת, לפירמות גדולות יש יתרון יחסי, ולכן קידום אתרים בכל נישה של עריכת דין חייב להיות יצירתי. אפשר כמובן להשתמש בקידום ממומן, אבל הוא יקר יחסית וכל לחיצה יכולה להגיע לעשרות שקלים.
מגבלות האתיקה של לשכת עורכי הדין
לפני שנמשיך נעבור על עוד כמה סייגים לפרסום עורכי דין באינטרנט, לא בהכרח לקידום אורגני, אלא לשיווק באופן כללי. במהלך השנים היו די הרבה שינויים בתחום הזה ועד לפני עשור הפרסום היה מאוד מאוד נוקשה. כיום למרבה המזל המצב הוא שונה בתכלית.
נכון להיום, אלו הסייגים העיקריים:
1. כל פרסום: אסור שהפרסום "יפגע בכבוד המקצוע" או יפורסם בדרכים לא אתיות אחרות כגון באתרים עם נושאים בעייתיים או כאלו שפונים לקטינים.
2. פרסום ממומן: חל איסור מוחלט לפרסם דרך חלונות Popup ובאנרים. אם מדובר במודעה ממומנת, היא חייבת להיות מזוהה בתור כזו.
3. תפקיד שיפוטי: לא ניתן לפרסם תפקידי שיפוט או ועדות לבחירת שופטים שעורך הדין חבר בהן באופן פעיל. שוב, זה מעט פחות קריטי לקידום אורגני של מי שעוסק בעריכת דין שוטפת.
4. בניגוד לעבר, מותר לעשות שימוש במלל וידאו קולי: לפרסום סרטונים ביוטיוב או כל מדיה אחרת בהתאם לסעיף הראשון.
5. לקוחות: לא ניתן לפרסם שמות של לקוחות ללא הסכמה בכתב ובטח שלא לקבל מהם המלצות תמורת טובות הנאה כלשהן. אסור גם להתייחס לשכר טרחה.
אז מה עושים בתכלס?
אם קראתם עד כאן ואיבדתם את רוב המוטיבציה, אפשר להירגע ולשתות כוס מים: קידום אתרים לעורכי דין הוא בהחלט אפשרי, במיוחד אם יש לכם מקדם שבקיא בתחום ומכיר את נקודות החולשה של המתחרים שלכם. ולמרות זאת, חייבים להבין שמדובר בעניין שיכול לקחת זמן, במיוחד אם מבינים שפעולות מהירות ומסוכנות מדי עשויות לפגוע בקידום של האתר בטווח הארוך והן בדרך כלל פשוט לא שוות את הסיכון.
מילות מפתח
מילות מפתח מאוד כלליות הן מן הסתם קשות לקידום גם אם אתם מוסיפים נישות גאוגרפיות ("עורך דין פלילי בחיפה"). לכן, טיפ שימושי הוא לא לחשוב על מי שמחפש עורך דין כזה או כזה, אלא על מי שיש לו בעיה משפטית ספציפית.
לדוגמה, אם עורך דין לענייני ירושות רוצה לקבל תיקים, הוא עשוי לקבל הרבה יותר לידים רלוונטיים אם ישתמש בשאלות שקשורות לירושות. לדוגמה, "חלוקת ירושה" וביטויים דומים. סביר להניח שמי שמחפש את הנושאים האלו במקרים רבים גם זקוק לייעוץ של עורך דין.
קל מאוד גם לראות שככל שאנחנו נעשים ספציפיים יותר עם הביטויים, יש פחות אתרים שמתמקדים בהם בכותרת העמוד או משלבים אותם באופן צפוף בטקסט. כלומר, פחות מקדמים אותם באופן אקטיבי, וכאן אתם יכולים להיכנס לתמונה.
זוהי כמובן רק דוגמה לשם ההמחשה, ועל מנת לקבל הערכות מדויקות יותר, עדיף להשתמש בכלי מילות מפתח מקצועי.
תוכן
כל מחקר מילות המפתח למעלה לא יהיה שווה הרבה אם לא כותבים בעבורו תכנים טובים. התכנים הטובים ביותר הם לא בהכרח אלו שיורדים לעומק בשפה משפטית, אלא כאלו שמסבירים את הנושא באופן כללי וגם מעידים על המומחיות של עורך הדין. במיוחד צריך להיזהר מציטוטים ארוכים של החוק כלשונו, האלגוריתם של גוגל לא מת על זה.
אם לעורך הדין עצמו אין זמן או יכולת לכתוב את הטקסט בעצמו, הוא יכול לתת את העבודה לסטז'ר או אפילו סטודנט בשנה מתקדמת, סטודנטים רק מחפשים לעבוד ולהשלים הכנסה... דרך אפקטיבית לעשות את זה היא לתת לכותב רשימה של שאלות או כותרות על פי מילות המפתח כדי שהוא ירחיב אותן לפסקאות שלמות.
עוד שיטה חביבה, אבל כזו שדורשת לא מעט עבודה היא לתמלל סרטונים של הרצאות שעורך הדין נותן. אם אתם כאלו, יש לכם כבר יתרון די גדול מכיוון שמכל תמלול אפשר ליצור עמודים ארוכים מאוד עם תוכן איכותי. כמובן שאת הסרטונים עצמם אתם מעלים בלי קשר ליו-טיוב.
עדיף להקליט את ההרצאה עם מיקרופון מקצועי או אפילו מיקרופון דש ולא לסמוך על ההקלטה של האולם מכיוון שהיא לא תמיד באיכות סאונד מספיק גבוהה עבור תמלול (מניסיון).
תגי מטא
תגי מטא באתרים של עורכי דין הם די פשוטים: תג הכותרת החיצוני (Title) יכול להיות מורכב מהכותרת הפנימית של הדף בשינויים קלים (אם רוצים להתייחס למילת מפתח אחרת) + שם המשרד.
תג התיאור (Meta Description), שאינו משפיע על הדירוגים בגוגל, יכול להיות מורכב ממשפט אחד או שניים ממצים שמתארים את העמוד. עדיף שהם לא יהיו שיווקיים מדי. לדוגמה, תיאור של דף "רשלנות רפואית" יכול להיות משהו כמו : "משרדנו הוא בעל ניסיון של שנים רבות בתביעות רשלנות רפואית עם אחוזי הצלחה גבוהים. זקוקים לייעוץ משפטי בנושא? בשביל זה אנחנו כאן.
תגי מטא של מאמרים ואתרי תוכן יכולים להיות פשוט כותרת המאמר + שם המשרד או הכותב עבור ה-Title וכותרת משנה שהיא תקציר של שורה אחת או שתיים עבור התיאור.
המלצות ו"מן העיתונות"
כאמור, המלצות הן עניין שנכנס לעולם השיווק של עורכי הדין רק לאחרונה. כאן צריך להיזהר שלא יווצר הרושם שהלקוח מכתיב את מה שביקשו ממנו להגיד. זה בטח לא מקצועי ועל אחת כמה וכמה לא אתי. מוטב שההמלצות האלו יעסקו במקצועיות של עורך הדין, מהירות העבודה וכו'. לא על הצלחה פנומנלית, שכר טרחה (שאליו בכלל אסור להתייחס) ודברים כאלו.
אזור אחר שמומלץ לשלב הוא אזור "מן העיתונות" – כאן אתם אמורים לאסוף כל המקומות בהם אזכרו אתכם: דיגיטליים או לא. חלק מהאתרים הכלכליים כמו "כלכליסט" או "דה מרקר" חסומים מאחורי "חומת תשלום", ולכן לפעמים עדיף פשוט לסרוק את המאמר המקורי עם סורק או הטלפון (יש עשרת תוכנות בחנות האפליקציות שיספקו לכם אפשרות לשפר את איכות העמוד שאתם מצלמים כאילו סרקתם אותו עם סורק מקצועי).
המלצות כאלו גם מעלות את מדדי ה-YMYL של גוגל. מדובר במדדים שעוסקים בהחלטות כספיות כבדות או ענייני בריאות, תחומים שקרובים לעורכי דין רבים.
קישורים נכנסים
אי אפשר כיום בלי קישורים, והתחום של עריכת דין עשוי להיות מאתגר: אם אתרים אחרים יכולים להשתמש בכל מיני סוגי פרסום ולמעשה לקנות קישורים דרך כתבות, אצל עורכי דין כאמור מדובר בעניין בעייתי.
מבחינה אתית וכדי לא להסתבך עם לשכת עורכי הדין, עורך הדין חייב להיות מאוזכר בהקשרים מקצועיים בלבד עם קישור לאתר הבית שלו. לדוגמה, בכתבה שעוסקת על שינויים בחוק מסוים.
קישורים מאתרי קולגות וכו' אפשר לקבל בתנאי שאין לכם חפיפה מלאה בתוכן של העמוד. לדוגמה, אם אתם עורכי דין שעוסקים ברשלנות רפואית ויש לכם עמוד על רשלנות רפואית בלידה, לא תרצו לפרסם מאמר על הנושא באתר של עורך דין שגם לו היו הרבה תיקים בתחום.
למרבה המזל, עדיין אפשר למצוא נישות חופפות. למשל, עורך דין לענייני זכויות יוצרים יכול לפרסם אצלו באתר מאמר עם קישור לעורך דין לדיני רשת, פטנטים וכו'.
ניתן גם לקבל יחסית הרבה קישורים דרך אתרי אינדקסים, פורטלים של עורכי דין וכו', אבל הם לא יכולים להיות חלק גדול מפרופיל הקישורים השלם מכיוון שהאיכות שלהם יחסית נמוכה. חלקם גם משתמשים בקישורים שלא מעבירים סמכותיות מלאה (No Follow או Sponsored)
אפשרות אחרת שעדיין עושים בה שימוש היא אתרי לווין: אתרים שהם חלק מרשתות של מקדמי אתרים ואפשר לפרסם בהם קישורים לאתרים באופן חופשי. החיסרון של אתרי הלווין הוא שצריך לדעת איך לבנות אותם בצורה שלא תיראה חשודה בעיני גוגל. יש עדיין לא מעט עסקאות של קניית קישורים בכסף שמתבצעות דרך האתרים האלו, והסיכון עשוי להיות גבוה מאוד. לכן זו הטקטיקה האחרונה שרצוי להשתמש בה אם אתם ממש לא מצליחים להתקדם. וגם אז, להשתמש בה במתינות.
הדגשת הסמכותיות שלכם
מלבד קישורים והמלצות שיש להם קשר הדוק ל-YMYL, עוד עניין קריטי שאתם חייבים להקפיד עליו על מנת לשפר את הסמכותיות שלכם היא ליצור עמוד אודות המשרד ועמוד ביוגרפי עליכם ושאר העובדים עם אסמכתאות למקומות רלוונטיים.
פרופילים ברשתות חברתיות יכולים גם הם לעזור, ומוטב להתמקד באלו שרלוונטיות אליכם: עמודים עסקיים בפייסבוק, לינקדאין וכו'. אם אתם לא מעדכנים את כל הפרופילים וחלק מהם נשארים ריקים, אל תקשרו אליהם. מבחינת מוניטין זה לא נראה טוב.
כל מאמר באתר חייב לכלול את שם הכותב ועדיף גם עם תיבת ביוגרפיה קצרה שיכולה לקשר למקור הארוך יותר (בעמודים הנ"ל). אם מדובר בכתב אורח, גם עליו עדיף שיהיו רשומות כמה שורות ולא רק השם שלו.
גם אזכורים באתרים אחרים שהם לא בהכרח קישורים יכולים לעזור, אבל חשוב שיהיה ברור מי אתם, ולכן גם אתם וגם שם המשרד שלכם חייבים להיות מצוינים באופן ברור באותו אופן בו הם רשומים באתר שלכם (כתובת, מספר טלפון ושם). הדבר חשוב גם למי שיוצר רשומות מקומיות ב-Google Maps דרך "גוגל לעסק שלי".
קצת עניינים טכניים
אתרים של עורכי דין הם אתרים "שטוחים" יחסית. כלומר, אין בהם יחסית הרבה עמודים מסדר שני ואפשר לגשת אל רוב העמודים מהתפריט הראשי. לכן, אין סיבה לבנות אותם על מערכות מתקדמות לבניית אתרים ועדיף שהם יישבו על מערכת ניהול תוכן מוכרת כמו למשל WordPress עם תבנית מקצועית שהותאמה באופן אישי אליכם.
רוב האתרים שבנויים בצורה זו עולים מהר, אך עדיין כדאי מאוד לבדוק את הביצועים שלהם במובייל ולראות שאין כל מיני אפקטים או רכיבים אחרים שמאטים את העלייה שלהם. כיום אפשר להוסיף בקלות גם קיצורי דרך לשיחה קולית ו-Whatsapp עבור מי שגולש מהנייד, ולכן רצוי לספק את האופציה הזו בנוסף לטפסי פנייה רגילים.
עוד עניין טכני שנוטים להתעלם ממנו הוא האפשרות לסמן תוכן בצורה מסוימת. לדוגמה, סימון של תוכן מקצועי שעונה על שאלה מסוימת יכול לגרום לו להופיע מעל כל התוצאות האורגניות האחרות אם האלגוריתם מגיע למסקנה שהוא עונה הכי טוב על שאלה או מושג מסוים. אלו דורשים קצת יותר הבנה ב-"SEO טכני", אבל קל יחסית ליישם זאת באמצעות וורדפרס.
לסיכום
כמו שראינו, למרות שאתרים של עורכי דין נמצאים באחת הזירות התחרותיות ביותר בגוגל, וגם המגבלות האתיות לא מקלות על העניין, שווה להשקיע דווקא בפרטים הקטנים ולהביא את האתר שלכם למצב האופטימלי בכל אחד מן הפרמטרים. החלק הבעייתי ביותר הוא ללא ספק בניית הקישורים החיצוניים, ולכן לא כדאי להתפתות לשיטות מהירות אלא לקחת בחשבון שמדובר בתהליך שיכול לקחת זמן.