אם אתם מרגישים שקשה לכם לדעת איזו חברת קידום אתרים צריכים (אם בכלל) או שחברת הקידום שכבר שכרתם לא ממש עושה את העבודה, אתם לא לבד, ויש לכך סיבה טובה:
מקצועות רבים בשוק החופשי הם מקצועות המוסדרים על ידי חברות בלשכה כגון לשכת עורך הדין או איגודים מקצועיים. לא כך מקצועות קידום האתרים והשיווק הדיגיטלי: מדובר בתחום חדש באופן יחסי המשתנה באופן תדיר. אך מעל לכל, מדובר בתחום ספקולטיבי שלא תמיד פועל על פי כללים ברורים ולעיתים רבות רב הנסתר על הגלוי.
לוואקום הזה נכנסים לא מעט בעלי מקצוע וחברות שונות: חלק מהם יודעים את העבודה מצוין, חלק קצת פחות וחלק למרבה הצער פשוט לא מקצועיים ואפילו מנצלים לרעה את חוסר הידע של הלקוחות שבטוחים שגוגל זה רק קישורים ותוכן.
מסיבה זו, לעיתים משתלם לקחת יועץ קידום אתרים אובייקטיבי שיעשה סדר בבלגן. יועץ קידום אתרים מוציא לכם דו"ח לאחר שהוא סורק את האתר שלכם. בדו"ח זה הוא רושם את הממצאים שלו בנוגע למצב הנוכחי של האתר וההמלצות שלו להמשך.
מתי אפשר להתחיל לחשוב על ייעוץ קידום אתרים?
כאמור, תהליך חיצוני של ייעוץ קידום אתרים יהיה רלוונטי כאשר אנחנו לא בטוחים בנוגע לאופן בו אנחנו מקדמים את האתר שלנו, ויש כמה תרחישים נפוצים שבהם זה עשוי לקרות:
נכוויתם בעבר עם חברות קידום אתרים או שהקידום הנוכחי פשוט לא עובד
חברות קידום אתרים אמורות להיות בעלות שקיפות מקסימלית בכל הקשור לעבודה מול הלקוחות שלהן. אם יש יש לכם תחושה שהדוחות שנותנים לכם לא מספיק מפורטים או שהאתר "תקוע", יכול להיות שהחברה מסתירה מכם מידע. לפעמים החברות מנצלות את העובדה שקידום בגוגל לוקח זמן כדי ליצור מצג שווא כאילו הן עובדות, אבל בפועל הן לא עושות מספיק ולכן האתר גם לא באמת מתקדם.
מצד שני, יש גם חברות שעובדות בצורה יותר מדי אגרסיבית ומנסות להערים על גוגל בדרכים שונות ומשונות (שיטות "כובע שחור", Blackhat). למרבה המזל, חברות שפועלות בשיטה הזו לעיתים מציגות דפוס חוזר של הבטחות מוגזמות ובטחון עצמי מופרז, כך שלמעשה קל יחסית לזהות אותן. הבעיה היא שביצוע פעולות לא נכונות יכולות להוביל לענישה מצד גוגל שייקח זמן רב לצאת ממנה.
אתם זקוקים להכוונה
מגוון חברות הקידום בשוק הוא עצום ולמעשה לא כולן קוראות לעצמן חברות קידום אתרים. יש חברות ל"שיווק דיגיטלי", חברות ל"שיווק באינטרנט" ושלל תארים כאלו ואחרים. מלבד קידום אורגני, חברות אלו מציעות גם קידום ממומן בגוגל ופייסבוק (הצגת מודעות), ניהול מדיה חברתית בפייסבוק ואינסטגרם, הפצת כתבות תדמית באתרים גדולים ועוד.
כל המגוון הזה עשוי לגרום גם למי שעושה את שיעורי הבית שלו בדקדקנות ללכת לאיבוד ולאבד פוקוס, במיוחד אם זו הפעם הראשונה שהוא נזקק לשירותים שכאלו. הרבה בעלי אתרים קונים חבילות שירותים מפתות מבלי לבדוק בכלל מהו הפוטנציאל שהם יכולים לקבל מקידום אורגני.
אתם רוצים לנסות ולקדם את האתר שלכם לבד
האופציה הזו יכולה להיות טובה עבור מי שמתחיל עם אתר אינטרנט קטן שלא חייב להיות אפילו מסחרי. לא חסרים מדריכים ומאמרים על קידום אתרים באינטרנט, אבל לכל אתר יש את הדגשים והניואנסים שלו. כמו שציינו בתחילה ונראה גם בהמשך, כדי לקדם אתר לא מספיק לכתוב תוכן טוב ולהשיג כמה קישורים מאתרים פשוטים.
חשוב להדגיש שקידום של אתרים בזירות תחרותיות מאוד בדרך כלל יהיה קשה לבצע באופן עצמאי מכיוון שלשם כך דרושה תשתית נרחבת של אתרי תמיכה, ידע טכני ויכולת להתנהל באופן יום יומי מול מקדמי אתרים אחרים. במקרים רבים בעלי אתרים מנסים לקדם את האתר שלהם בעצמם ומבצעים טעויות מסוימות שהופכות את הקידום ללא אפקטיבי.
מה אמור לכלול דו"ח מלא של יועץ קידום אתרים?
כאמור, המטרה העיקרית של הדו"ח היא להראות לכם היכן בדיוק האתר שלכם נמצא וכיצד בדיוק רצוי לקדם אותו בעתיד. לפיכך, הדו"ח חייב לכלול את החלקים האלו:
- מצב האופטימיזציה ברמת האתר (On site)
- בדיקה טכנית של האתר
- בדיקה של ענישה או פעולות ידניות
- פרופיל הקישורים של האתר
- החלק המסכם
סקירה של אופטימיזציה ברמת האתר (On Site)
אופטימיזציה ברמת האתר כוללת בעיקר מחקר מילות מפתח ולאחר מכן את תגי המטא שאחראים על תצוגת האתר בגוגל, התוכן בעמודים עצמם ולא פחות חשוב, המבנה הפנימי של האתר (כולל קישורים פנימיים).
מילות מפתח
חקר מילות מפתח היא משימה שממש לא כדאי לעשות מהר. למרות זאת, יש לא מעט מקרים בהם פשוט לוקחים את המילים שנראות הכי טוב או שיש להן הכי הרבה חיפושים ומחליטים לקדם דווקא אותן.
בפועל זה לא תמיד עובד: אם מילה היא יותר מדי תחרותית, הקידום שלה לא תמיד ישתלם ויהיה קשה מאוד לגרום לאתר להופיע באחד משלושת המקומות הראשונים באופן רציף. (המקום הרביעי והלאה כבר מקבלים הרבה פחות לחיצות)?
ייעוץ לקידום אתרים יכול בהחלט לכלול גם מחקר של מילות מפתח או ניתוח של המחקר הקיים והצעת שיפורים. אם המחקר הקיים ממש לא טוב והאתר כבר עבר תהליך קידום שמתבסס עליו, סביר להניח שתהיה הרבה עבודה להשלים.
תגי המטא (Meta)
תגי המטא עשויים להשפיע באופן מסוים על המיקומים של האתר, אבל יש להם בעיקר אפקט שיווקי מכיוון שמה שהגולש רואה בגוגל ייקבע האם הוא הוא ירצה להיכנס לאתר או לא. לכן, אם לא השקיעו בתגי המטא כמו שצריך, אתם עשויים לקבל מעט תנועה למרות שהמיקומים שלכם בפועל גבוהים יחסית. יועץ קידום אתרים יכול לבדוק את הנושא בקלות באמצעות תוכנות כגון Screaming Frog.
תוכן
התוכן בעמודים עצמם הוא נקודת התורפה של אתרים רבים: חברות רבות בשוק או אפילו בעלי אתרים מסתפקים בתוכן באיכות נמוכה (שגם עולה מעט). לפעמים זה באמת מספיק (במיוחד אם לאתר יש קישורים נכנסים איכותיים), אבל אם אתם רוצים להיות מוכנים לעדכונים העתידיים של גוגל, רצוי שלפחות התוכן בעמודים הראשיים (שהם גם הכי חשובים מבחינת דירוגים) יהיה באיכות הגבוהה ביותר.
יועץ קידום אתרים יכול לקחת מדגם של עמודים ולבדוק אותם מבחינת איכות התוכן והתאמה למילות המפתח שאתם רוצים לקדם. חשוב לציין שעדיין חשוב מאוד לשלב את מילות המפתח, אך בטקסט שכתוב היטב הן אמורות להיות משולבות בצורה הגיונית ובהקשר הנכון.
המבנה הפנימי של האתר וקישורים פנימיים
מבנה נכון ובמיוחד עקבי של אתר עוזר לגוגל להבין מהם העמודים החשובים ביותר ומהם העמודים החשובים פחות. מלבד זאת, לאתר שבנוי בצורה שכזו יש יתרון גם מבחינת המשתמשים שיכולים למצוא בקלות את מה שהם צריכים, ולא משנה לאיזה עמוד הם מגיעים.
באותו אופן, קישורים פנימיים יכולים לרמוז לגוגל על קשר בין עמודים גם אם הם לא נמצאים באותה רמה בהיררכיה. לדוגמה, מאמר פנימי שמדבר על סקירה של מוצרים כמו סמארטפונים יכול להפנות למוצרים שאותם רוצים לקדם מתוך הקטלוג. זאת למרות שהמאמרים והקטלוג לא נמצאים בהכרח באותה רמה בהיררכיה.
אם יועץ קידום האתרים מגיע למסקנה שהאתר לא מספיק טוב מהבחינה הזו, הוא יכול להציע מבנה אלטרנטיבי שחברת הקידום או החברה שבנתה את האתר יכולה לבנות אותו עם פגיעה מינימלית במיקומים הנוכחיים.
בדיקה טכנית של האתר
אופטימיזציה טכנית או "קידום אתרים טכני" הוא נושא שנכנס חזק מאוד לאלגוריתמים של גוגל בשנים האחרונות. אם בהתחלה גוגל רצתה להחזיר בתוצאות את האתרים הכי רלוונטיים, היום הם גם צריכים להיות נוחים ומהירים.
למרות שזהו נושא קצת יותר טכני, יש היום כלים רבים שיכולים לספק גם למי שאינו מתכנת או בונה אתרים סקירה כללית של ביצועי האתר כפי שגוגל מנתח אותם. מלבד זאת, יש אתרים שאמנם בנויים על מערכות ניהול תוכן מצוינות (כגון WordPress), אבל הן לא מוגדרות נכון או שהעמיסו עליהן יותר מדי הרחבות.
ישנם גם נושאים מתקדמים אחרים כמו למשל סימון תוכן (Markup) שיוצג באופן בולט בתוצאות של גוגל, וחשוב שהדו"ח יתייחס לכל אלו.
מבחינת הנוחות של האתר כפי שהמשתמש חווה אותה (חווית משתמש), זהו נושא מעט יותר סובייקטיבי, אבל בגדול אפשר להגיד שחווית שימוש לא טובה היא לרוב גם לא טובה עבור גוגל ויש מקומות שבהם זה צורם במיוחד וקל לזהות זאת. לדוגמה, אם הטקסט ברוב העמודים נמצא למטה וקשה לראות אותו בלי לגלול את העמוד למשך כמה שניות טובות, מדובר בחוויה מתסכלת עבור הגולש שגם האלגוריתם של גוגל יתייחס אליה באופן בעייתי.
ענישה ופעולות ידניות
זוכרים שדיברנו על חברות שמשתמשות בשיטות מפוקפקות? במקרים קיצונים האתר עשוי להיענש על ידי האלגוריתם או אפילו על ידי בוחנים אנושיים של גוגל. כאן בדרך כלל חברת הקידום תתנער מאחריות או תשתמש בתירוץ אחר ובמקרים קיצונים אפילו תיעלם או תנתק מגע אחרי שהיא כבר לקחה את הכסף...
המקרה השני הוא הבעייתי יותר מכיוון שהענישה לא מוסרת אוטומטית וחייבים להוכיח לגוגל שביצענו את כל מה שאנחנו יכולים כדי להחזיר את האתר למצב בו הוא לא מפר את ההנחיות שלה.
במקרה זה היועץ יכול לעזור ולגבש פנייה לגוגל, ואפילו לנסות ולתקן חלק מהבעיות בעצמו (לדוגמה, לפנות לאתרים בהם יש קישורים בעייתיים ולבקש או לנסות להסיר אותם). זהו אומנם תהליך לא פשוט, אבל הוא לרוב חד פעמי ולכן לא צריך להיכנס לחוזה מול חברת קידום אתרים חדשה.
פרופיל הקישורים של האתר
פרופיל הקישורים של האתר הוא אולי הנושא הכי מורכב מכיוון שיש המון אסטרטגיות שונות לבניית קישורים והן עדיין הגורם מספר אחת שמשפיע על הביצועים של האתר שלכם.
לכן, אתר ש"נתקע" הוא אתר שיכול מאוד להיות שלא בונים עבורו קישורים בצורה נכונה, משתמשים בקישורים פחות איכותיים או פשוט לא באמת בונים קישורים.
למרבה המזל, את פרופיל הקישורים של רוב האתרים אפשר לשפר גם בלי להרוס את כל העבודה שנעשתה עד כה (אלא אם כן מדובר במקרה בעייתי כפי שהדגמנו בסעיף הקודם).
כאן יועץ הקידום ינתח את הפרופיל הקיים באמצעות אתרים שיכולים לאתר את רוב הקישורים המובילים לאתר (Moz, Majestic), ייתן דוגמה לקישורים שכן עובדים טוב ויכתוב באילו קישורים הוא ממליץ להתמקד בהמשך.
החלק המסכם
החלק המסכם של הדו"ח אמור לתת לכם תמונת מצב כוללת של האתר ועד כמה הוא זקוק לשיפור מבחינת אסטרטגיית קידום האתרים שלו. אם היועץ מגיע למסקנה שקידום נוסף לא בהכרח יביא לכם גידול משמעותי בלקוחות, אתם יכולים לחשוב על פנייה לערוצים נוספים במקביל (אבל מבלי לוותר על המשך פעולות ה-SEO השוטפות).
לסיכום
למרות שיועץ קידום אתרים אינו מחליף את תהליך הקידום שאתם או חברת הקידום שלכם מבצעת, במקרים רבים הוא יכול להציל אתכם מכניסה להתחייבות מיותרת או ביצוע פעולות שיפגעו בתהליך ה-SEO. גם אם אתם כבר בשיאו של תהליך SEO ובאחד הצמתים אתם לא מרגישים בטוחים מספיק, כדי שתעזרו בייעוץ מקצועי לפני שתקבלו החלטה מושכלת.